Hvis danske virksomheder lavede en graviditetspolitik, kunne der spares millioner af kroner på sygedagpenge. I stedet for, at de gravide er fraværende og sygemeldte, kunne de rokeres om fra deres normale arbejde og dermed blive i jobbet.
Det fastslår en bedriftslæge fra BST Danmark, der mener, at alt for få virksomheder henvender sig for at få hjælp til at udforme en egentlig graviditetspolitik.
"Vi får i hvert fald ikke ret mange henvendelser", lyder det fra bedriftslæge Henrik Nielsen fra BST Danmark.
Seneste grundige undersøgelse af området fra 1997 viser, at hver tredje gravide går til sin læge og får en lægeerklæring på, at hun ikke kan arbejde og må stoppe, inden barselsorloven begynder.
I halvdelen af tilfældene har kvinden alvorlige graviditetskomplikationer som gør, at hun ikke kan fortsætte arbejdet, men hos den anden halvdel er der ikke lægelig begrundelse for en fraværsmelding.
"Jeg tror, mange gravide går til deres læge og får en sygemelding, fordi emnet ikke er taget op i virksomheden. Man kunne måske finde løsningen på arbejdspladsen ved at se på arbejdsmiljøet", siger Henrik Nielsen.
Han efterspørger, at virksomhederne i højere grad tager op, hvilke arbejdsopgaver, gravide kan sættes til, og dermed hvilke opgaver, de ikke kan sættes til.
"Hvis man i stedet tænkte i aflastning eller omplacering til lettere arbejde og indførte en bevidst graviditetspolitik i virksomhederne, så betyder det også, at gravides usikkerhed forsvinder. Så ved de, hvad de må og ikke må", forklarer Henrik Nielsen.
Også hos Dansk Industri kender man til problemet. Ifølge økonomisk konsulent Inge Deen Mikkelsen har typisk større virksomheder en graviditetspolitik, mens de mindre mangler en.
"Jeg ved, fraværet er et problem, og det er synd, for de fleste har det godt i graviditetsperioden. Vi har selvfølgelig en interesse i at nedbringe fraværet, også fordi man ikke bare går ind og erstatter de gravides kompetencer".
Ifølge Inge Deen Mikkelsen signalerer en graviditetspolitik også, at man drager omsorg for medarbejderne. "Det er positivt overfor alle ansatte. Det er vigtigt, at den gravide føler, at medarbejderne tager hensyn til hende. Samtidig gør det også arbejdspladsen attraktiv i forhold til rekruttering af kommende medarbejdere", siger Inge Deen Mikkelsen.
Embedslæge Agnete Tophøj fra Nordjyllands Amt stod bag undersøgelsen fra 1997 af de gravides fraværsmeldinger. Hun er enig i, at man som udgangspunkt, skal prøve at omplacere den gravide. Men ikke for enhver pris.
"Man kan ikke pålægge kollegerne, at de skal aflaste den gravide. Derfor er det vigtigt, at man opbygger et tolerant arbejdsklima, så den gravide ikke føler sig til besvær".
Ifølge Agnete Tophøj er en af hovedårsagerne til de høje fraværsmeldinger hos gravide, at der ikke er nogen myndighed, som har det entydige ansvar for området.
"Før 1994 havde kommunen ansvaret, og den vurderede en fraværsmelding. Forudsætningen for at nedbringe fraværet må være, at man tager diskussionen. Det har den gravide ansvaret for. Hvis arbejdsgiveren ikke får at vide, at der er noget i vejen med arbejdsmiljøet, så bliver det ikke forbedret. En dialog er nødvendig", forklarer Agnete Tophøj.
Kilde: Søndagsavisen
22-10-2002

|