I 2004 blev omkring 65 procent af alle gravide sygemeldt og sendt hjem 1½ måned før, deres barselsorlov begyndte. Og antallet af gravide på sygedagpenge er steget yderligere de seneste 3 år.
En gennemgang af de graviditetskomplikationer, som hospitalerne har registreret de seneste 10 år, viser også, at mere end dobbelt så mange fødende nu bliver alvorligt syge.
"Vi oplever, at kvinderne meget tidligt i graviditeten, helt ned til 15. uge, er blevet sygemeldt, fordi de har smerter i bækkenet, ryggen eller maven, og sådan skal det selvfølgelig ikke være. Graviditet er ikke en sygdom, men ofte siger kvinderne, at de arbejder for hårdt og ikke kan overskue det", siger jordemoder Henriette Hintz fra Herlev Hospital.
Jordmoder Emilie Melchior, der har arbejdet på flere af landet fødeafdelinger, peger også på arbejdet som den største faktor.
"Kvinderne bliver ikke tilstrækkeligt aflastet på jobbet, og så reagerer kroppen og fosteret ved at sige stop med eksempelvis bækkenløsning eller plukkeveer, der kan føre til for tidlige fødsler", siger hun.
Hos de praktiserende læger erkender formand Michael Dupont, at voldsomt mange gravide bliver sygemeldt.
"Vi gør bare vores pligt og hjælper kvinderne, når de ikke kan klare arbejdspresset. Ofte har vi ikke andre muligheder, fordi mange arbejdspladser ikke er gearet til deltid og nedsat tid", siger han.
De nyeste tal fra Danmarks Statistik viser, at statens udgifter til gravide på sygedagpenge er steget med 180 millioner kroner de seneste 3 år.
Kilde: Nyhedsavisen
03-06-2008

|