Sikkerheden på legepladser har i årevis været i fokus, blandt andet på baggrund af tragiske dødsulykker. Men det har ikke påvirket kommunerne, der har købt legepladser af AZ Saks.
Legepladsen, som AZ Saks har bygget i Hammel, er livsfarlig og bør lukkes med det samme. Så enkel og klar var beskeden, da TV-avisen fik eksperten Kent Lemming fra Dansk Teknologisk Institut til at kigge legepladsen efter.
AZ Saks har ladet underbetalte polske arbejdere uden arbejdstilladelser bygge legepladsen i Hammel. De polske arbejdere har fortalt Specialarbejderforbundet, SiD, at de har bygget legepladser i mindst 47 byer rundt om i landet.
Mht. børnenes sikkerhed er det i sidste ende bygherren bag hver enkelt legeplads, der er ansvarlig, i hvert fald hvis der er tale om en kommune, der stiller en legeplads til rådighed for offentligheden.
Sidste år døde to småbørn ved ulykker på daginstitutionernes legepladser, og omkring 10.000 kom på skadestuen. De pædagogiske fagforeninger har arbejdet i årevis med spørgsmålet, og Teknologisk Institut har for Kommunernes Landsforenings blad lavet en systematisk gennemgang af 81 legepladser. Så farerne er kendt, og der er masser af fagfolk, der ved noget om, hvordan en legeplads skal gribes an.
Alligevel har en masse kommuner valgt at springe over, hvor gærdet er lavest, fordi man åbenbart har fået særdeles billige tilbud.
Her har polske arbejdere bygget legepladser
Bjerrringbro, Bording, Brabrand, Egelund, Egå, Gjessø, Glostrup, Greve, Hammel, Hammer, Harlev, Haslev, Heddinge, Hedehusene, Hjortespring, Holstebro, Holsted, Horsens, København, Køge, Langholt, Lintrup, Lunderskov St., Mejrup, Middelfart, Munkebo, Nakskov, Randers, Ringsted, Roskilde, Roslev, Rødovre, Slagelse, Sorø, Struer, Thisted, Tommerup, Tønder, Vejle, Vemmelev, Vesløs, Viborg, Vig, Vojens, Værløse, Østbirk, Ålborg.
Kilde: DR og Fagbladet
19-10-2002

|