Inden du beslutter dig for at lave din egen legeplads, er det en god idé at tjekke, at legeredskaberne overholder de fastsatte sikkerhedsmål. Ofte er der afstande, der kan være farlige for børnene.
Hvis du vælger at bygge legeredskaberne selv, er det hensigtsmæssigt at anvende træ, der ikke er trykimprægneret, men som har en længere holdbarhed (f.eks. lærke- eller egetræ).
Det er ikke længere lovligt at anvende gamle telefonpæle og jernbanesveller, da disse kan indeholde stoffet kreosot, der tidligere blev anvendt til imprægnering.
Vær opmærksom på, at der også på naturlegeredskaber er gældende standarder, der skal overholdes. Standarderne kan du læse mere om på Dansk Standards hjemmeside (www.ds.dk).
Gode Råd
• Sørg for, at der er et blødt faldunderlag, eksempelvis barkflis.
• Det er legetøjsproducenten, der er ansvarlig for, at legetøjet ikke er farligt for børn.
• Har du en sandkasse eller andet, som er bygget af telefonpæle eller gamle jernbanesveller imprægneret med kreosot, er det en god idé at udskifte dem. De skal herefter afleveres på kommunens genbrugsstation. Ligeledes skal sandet udskiftes.
• Alt legetøj til børn under 14 år skal CE-mærkes. Mærkningen er dog ingen garanti for, at legetøjet overholder reglerne. Det er nemlig legetøjsproducenten selv, der foretager mærkningen.
Sådan kan du selv teste at sikkerheden er i orden:
Du skal bruge en tynd kæde og en lang lineal.
• Bind en lille ting fast i enden af kæden, og sving eller kast med kæden omkring kanter på rutsjebane, legehustage mv. Hvis kæden sætter sig fast, er der stor risiko for, at dit barn også kan sidde i klemme og blive hængt.
• For at sikre sig, at børnene ikke får hovedet i klemme, skal man sørge for, at afstanden mellem trappetrinene ikke er mellem 9 og 23 cm. Et barn kan nemlig falde gennem en åbning på 9 cm med kroppen, uden hovedet kan følge med. Hvis der desuden er over 60 cm til jorden, er der risiko for, at barnet bliver hængt.
Kilde: Forbrugerrådet
02-09-2003

|