Landets børn skal sandsynligvis ikke frygte for madpakkens indhold af chokolademadder og mælkesnitter.
For idéen fra Red Barnets Børnehave i Horsens, hvor børnenes madpakker bliver støvsuget for chokoladepålæg, sukkerrige børneyoughurter og andre søde sager, møder modstand blandt ernæringseksperter og i det centrale lederråd i pædagogernes landsforening, BUPL.
Ingen af dem ønsker at kommentere den konkrete sag fra Horsens, men den generelle holdning er, at problemer med slik og søde sager i børns madpakker bør løses gennem dialog og ikke ved at konfiskere maden.
"Jeg synes ikke, at man skal lave et ernæringspoliti, som går rundt og inddrager mad. Eksempelvis er en chokolademad ikke mere usund end en mad med spegepølse, så det er svært at sige, hvad man skal konfiskere", forklarer læge Christian Mølgaard fra Institut for Human Ernæring.
"Desuden er det enkelte måltid ikke afgørende. For at vurdere, om børn spiser sundt nok, skal man kende den totale ernæring", fortsætter han.
"Jeg frygter, hvad der kan ske med det barn, som får taget noget af sin mad. Det kan komme til at føle sig udstødt", siger han.
Madsociolog Lotte Holm er enig: "Man skal tænke på, hvad madpakken betyder for børnene. Det er jo et stykke af familien, som de tager med sig i institutionen. Derfor kan det virke stødende, hvis børnene får at vide, at det, de har med i madpakken, er dårligt og forkert, for madpakken er jo et udtryk for far og mor", vurderer Lotte Holm fra Institut for Human Ernæring.
Begge mener, at samtaler om sund kost med børnenes forældre er en væsentlig bedre løsning. Dialog med forældrene er også den foretrukne model blandt medlemmer af BUPL's centrale lederråd.
"Det helt centrale er at snakke med forældrene om, hvad der er et godt børneliv, og at vi melder ud med vores holdninger om, hvordan børn vokser op og bliver hele mennesker. Vi skal ikke være smagsdommere for forældrene, for vi kommer ikke langt med at bedømme og fordømme, men det gør vi med dialog", forklarer Leif Krongaard, som er medlem af BUPL's centrale lederråd.
Han oplever ikke de søde sager i madpakken som et uoverkommeligt problem. Det gør Lone Ast, leder af SFO Stjernen i Albertslund og medlem af det centrale lederråd, heller ikke.
"Vi siger til børnene, at de skal spise den sunde mad inden desserten. Men det er ikke vores opgave at bestemme, om de må få de søde sager. Vi skal jo også tænke på, hvordan vi voksne selv har det. Selvom vi har spist vores madpakke, kan vi da godt få behov for lidt sødt sidst på eftermiddagen", fortæller Lone Ast.
"Jeg synes ikke, at børnene skal opleve, at man tager tingene fra dem, for man gør jo børnene til gidsler, når det er forældrene, som har smurt madpakken. Hvis man så har det, der kaldes svage børn, kan problemet løses ved at etablere et tværfagligt samarbejde med sundhedsplejersken eller andre med kontakt til familien og påvirke positivt på den måde. Hvis familien ikke ved, hvor vigtig sund mad er, så spiser børnene bare de forkerte ting i smug", siger Lone Ast.
Kilde: Jyllands-Posten
15-08-2002

|