Småbørnsforældre arbejder mere end nødvendigt Mere tid til familien. Mere orlov og mere ferie. Det er de ønsker, småbørnsforældre oftest kommer med, når de taler om, hvordan de gerne vil have deres arbejds- og familieliv til at hænge sammen.
3958
Mere tid til familien. Mere orlov og mere ferie. Det er de ønsker, småbørnsforældre oftest kommer med, når de taler om, hvordan de gerne vil have deres arbejds- og familieliv til at hænge sammen. Men virkeligheden er, at børnefamilier hører til dem, der arbejder aller mest, og mange udnytter ikke deres mulighed for at tage orlov.
En ny opgørelse over brugen af barselsorlov i 2000 viser, at 4 ud af 5 nybagte fædre ikke benytter sig af muligheden for at holde orlov i de 2 uger, som er forbeholdt fædrene.
At unge børnefamilier siger ét men gør noget andet bekræftes af Agi Csonka, der er chefkonsulent og ansvarlig for arbejdsmarkedsanalyser i PLS Rambøll Management: "Småbørnsforældrene har masser af gode intentioner om at arbejde på deltid og i det hele taget at være meget sammen med familien. Men i virkeligheden arbejder de mere, end de behøver", siger hun.
Ikke kun fædrenes manglende brug af orlovsordningerne bekræfter dette paradoks. En undersøgelse fra Socialforskningsinstituttet (SFI) viser, at omkring hver 4. mand og hver 3. kvinde med fuldtidsjob ønsker kortere arbejdstid. Især forældre med små børn drømmer om en kortere arbejdsdag.
Paradoksalt nok konkluderer samme undersøgelse, at både mænd og kvinder faktisk forøger deres arbejdstid, efter at de har fået børn. Undersøgelsen viser desuden, at hver tiende forælder vælger at arbejde frem for at holde hele deres berettigede ferie. Oven i købet er det især småbørnsforældre, som giver afkald på dele af ferien. Og det er ikke, fordi det er afgørende for privatøkonomien, at de arbejder så meget.
Agi Csonka vurderer, at mange forældre arbejder mere, fordi det er sjovere end de opgaver, der ligger hjemme hos familien. Det hjemlige arbejde opnås der ikke samme anerkendelse for.
I konsulentvirksomheden BBDO er man nået frem til samme konklusion. BBDO belyser i en skandinavisk undersøgelse den unge generations dilemma mellem arbejde og familieliv og konkluderer blandt andet, at arbejdet er blevet familiens største konkurrent.
"Ikke mindst fordi arbejdet tilbyder os nogle af de følelsesmæssige behov, som familien tidligere havde patent på. Det er behov som anerkendelse, bekræftelse og sågar et mentalt pusterum. Flere og flere oplever, at familien er anledning til stress og dårlig samvittighed", lyder det i rapporten.