Bedre sundhed for mor og barn 100.000 gravide kvinder og deres børn skal efter planen deltage.
4747
Projektets formål er at studere livmodertilværelsens betydning for barnets senere sundhedstilstand.
Alle gravide kvinder i Danmark bliver tilbudt at indgå i undersøgelsen i forbindelse med den første graviditetsundersøgelse hos lægen.BR>
Den gravide kvinde modtager her uddybende materiale, som hun kan læse i ro og mag derhjemme. Materialet indeholder en tilmeldingsblanket, som kvinder der ønsker at deltage underskriver og indsender til Statens Serum Institut.
Initiativet til projektet er taget af Sundhedsministeriet, Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut i samarbejde med Danmarks Grundforskningsfond og Apotekerfonden. Efter planen skal projektet omfatte 100.000 gravide kvinder og deres børn fordelt i hele Danmark. Indsamlingen af blodprøver begyndte i 1997, og den forventes at fortsætte til år 2003.
Deltagende kvinder vil blive telefoninterviewet 2 gange i graviditetsforløbet og 2 gange efter fødslen (når barnet er henholdsvis 6 og 18 måneder gammelt).BR>
Der udtages en blodprøve til projektet fra den gravide kvinde i forbindelse med første graviditetsundersøgelse og igen ved anden graviditetsundersøgelse (omkring uge 24-26) og endelig i forbindelse med fødslen en navlesnorsblodprøve, som udtages og indsendes af jordemoderen.
Blodprøverne indsamles først og fremmest for at dokumentere eksponeringsforhold om infektioner, medicinindtag, miljøgifte, kostindtag etc. Prøverne gemmes nedfrossent i en såkaldt biobank, der er placeret på Statens Serum Institut.
Alle deltagere i projektet kan på hvilket som helst tidspunkt trække sig ud af projektet. Efter anmodning kan oplysninger om vedkommende blive slettet og ikke-anvendte blodprøver destrueret. Analyserede blodprøver vil blive gemt af dokumentationshensyn, men der vil ikke blive lavet yderligere analyser på disse.
Eventuelle spørgsmål kan rettes til Center for Epidemiologisk Grundforskning, Statens Serum Institut på telefon 32 68 81 21.