Kvinder, der føder i Sønderjylland, har dobbelt så stor risiko for at blive klippet i mellemkødet som nordjyske kvinder. Tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at næsten 22 procent af de førstegangsfødende fik klip, mod kun 11 procent i Nordjyllands Amt.
Landsgennemsnittet ligger på 15 procent, og det er for mange, mener jordemoder Sara Kindberg. Hun har sammen med en kollega undersøgt konsekvenser af indgrebet på 400 kvinder på Skejby Sygehus, og undersøgelsen viser en klar sammenhæng mellem klip i mellemkødet og lange, smertefulde ophelingsforløb.
Kvinder, der er blevet klippet, har oftere ondt, syningerne går oftere op, og de har oftere smerter ved samleje, end kvinder der brister normalt.
"Vi er nødt til at holde op med at klippe i kvindens køn, for der er intet videnskabeligt belæg for at blive ved med at gøre det, medmindre barnet er truet og skal ud i en fart. Man kan fremskynde fødslen 10-15 minutter med et klip, og det kan være nødvendigt, hvis man kan se, at barnet er truet af iltmangel", siger Sara Kindberg.
Kilde: Dagens Medicin
12-06-2006

|