Er du gravid eller har en baby? Læs alt om graviditet og børn her på Netbaby.dk
Brugernavn: Password: Husk login|Ny bruger?
Forside|Indkøbsguide|Gode tilbud|Din side|Forum|Brevkasse|Blog|Konkurrencer|Gratis magasiner
Før graviditet|Gravid|Fødsel|Baby|Mor|Far|Navne|Flere:
Søg:
 GRATIS!  LÆS DET NYE "GRAVIDA" GRATIS

Læs den nye udgave af GRAVIDA - et GRATIS magasin til dig med alt om den positive graviditet og fødsel. Læs det gratis her
Jul med baby (0-6 måneder) Jul med baby (0-6 måneder)

Selv en lille baby vil blive tryllebundet af de strålende farver, skinnende lys og julesangene.
 8267 

Din nyfødte vil selvfølgelig ikke være i stand til aktivt at tage del i festlighederne omkring julen, men selv en lille baby vil blive tryllebundet af de strålende farver, skinnende lys og julesangene. Husk på, at babyen kun kan se ting, der befinder sig ca. 20-35 cm fra dens øjne, så hold babyen op, så den kan se lysene på juletræet og de blafrende flammer fra de levende lys. Du kan også lægge babyen på et tæppe i nærheden af træet, så han/hun kan betragte det julepynt, der er indenfor rækkevidde.

Ved 1 måneds alderen vil din babys interesse blive fanget af næsten hvad som helst, du fører frem og tilbage foran ansigtet. Prøv at dingle med et stykke stærkt farvet julepynt (noget der ikke kan gå i stykker) eller kramme et stykke julepapir med stærke farver tæt ved babyens ansigt. Små babyer elsker også at blive rørt ved, holdt og snakket og smilet til. Da babyen henrykkes over ansigter og er for lille til at føle angst ved adskillelse fra de kendte ansigter, vil den være helt tilfreds med at kigge op på ansigterne af tilbedende bedsteforældre og andre familiemedlemmer. Men ved 5-6 måneders alderen, vil din baby være i stand til at kende forskel på kendte og ukendte ansigter, og kan finde på at græde, når den pludselig befinder sig i armene på en uigenkendelig person. Giv derfor babyen lidt tid til at vænne sig til nye familiemedlemmer.

Babyens hørelse er fuldt udviklet ved 1 måneds alderen, og alle små børn lytter opmærksomt efter stemmer. Hvis du spiller julemelodierne for lav styrke eller læser højt af dit yndlingsjuleeventyr, er det en perfekt måde at stimulere barnet på – selvom det endnu ikke forstår, alt hvad du siger. Der er mange andre gode måder at stimulere babyen på, som f.eks. at kramme julepapir, ringe med klokker, snurre uroer, samt gæster der kommer og går. Nyfødte kan godt blive forskrækkede ved høje eller uventede lyde, så det er nok en god idé at lade baby blive hjemme, hvis du skal til et højrøstet juleparty.

Det er dog let at blive fanget af juleglæden og glemme, at for mange nye ansigter, steder og lyde på én gang kan overstimulere en helt lille baby. Læg mærke til de signaler, din baby udsender. Læg ham/hende ned et sted eller i seng til en middagslur, når du opdager de åbenlyse tegn på træthed (når han trækker i sine ører, gnubber sin næse og øjne, viser tegn på at blive sur osv.). Og hvis babyen er særligt irritabel, så brug noget tid i løbet af dagen til en stille stund, hvor han/hun får en chance for at lade op. Nyfødte er særligt modtagelige for overstimulering, hvis de bliver holdt vågne i mere end et par timer ad gangen. Man mener også, at babyer med kolik er mere følsomme overfor stimulation end andre, men nye steder og lyde kan virke overvældende på enhver lille babys uudviklede nervesystem.

Bare det at forstyrre en babys faste rytme er årsag til mange af de problemer, der opstår i juledagene. Når det overhovedet er muligt, skal du derfor forsøge at holde dig til babyens sædvanlige sovetider. Det er bedre at finde et værelse, hvor babyen kan få en lur, end det er at bruge resten af dagen på en umulig baby, der er overtræt.

På julerejse med baby

Det er måske svært at tro på, men at rejse med en nyfødt er ingenting imod at skulle afsted med en pusling på et par år, der kan opføre sig som en hel sæk lopper. Hvis du selv har lyst til at rejse med din baby, så gør det endelig. Pak pusletasken og tag på besøg hos venner og familie rundt omkring i landet. Din baby sover sikkert det meste af vejen derover og hjem igen. Husk alligevel at medbringe nogle stofbøger, legetøj med musik i eller tøjdyr til at underholde babyen med, når den er vågen.

Husk også, at dårligt vejr i juleferien kan sætte en kæp i hjulet på selv den bedst udtænkte rejseplan. Du skal være forberedt på forsinkelser på grund af vejret. Der er ikke noget værre end at løbe tør for bleer og flasker med mælk, hvis rejsen tager længere tid end planlagt. Sørg for at pakke ekstra bleer, tøj, flasker og mad, så du er velforberedt, hvis du skulle blive forsinket.

Rejs sikkert med baby

I juleferien er der flere biler på vejene og dermed en større risiko for ulykker. Check om din autostol er rigtigt monteret, før du sætter babyen i bilen. De mest almindelige fejl folk laver med autostole er at sætte selen igennem de forkerte huller, ikke at fastlåse selen ordentligt med spændet, helt glemme at spænde barnet fast, eller at selve autostolen sidder for løst. En korrekt monteret autostol kan ikke flytte sig mere end et par centimeter fremad eller til siderne.

Selv om det ikke er nødvendigt at løse billet til din baby under 2 år hos de fleste flyselskaber, kan det anbefales, at man gør det alligevel. Det bliver en meget mere afslappet rejse, hvis babyen har sit eget sæde, og det giver ro i sjælen at vide, at din baby er sikkert fastspændt i sin egen stol, hvis flyturen byder på uventet turbulens.

De mest almindelige ulykker i hjemmet i denne alder sker i forbindelse med sengen eller fald fra børnestole, højstole og pusleborde, samt forbrændinger fra varmt vand, te og kaffe. Hvis du skal holde jul i et familiemedlems hjem, bør du være ekstra årvågen. For eksempel kan det være, at bedsteforældrene har en vugge stående parat til din baby, men det er naturligvis dig selv, der må tage ansvaret for, om den er i sikker stand.

Lad aldrig et velmenende familiemedlem lægge dit barn i seng på et tykt tæppe, stor pude eller i en vandseng. Pas også på, hvis familien skal skifte babyen, at de ikke efterlader spædbarnet alene i et eneste sekund på et puslebord, mens det skal skiftes. Få bedsteforældrene til at skrue ned for termostaten til det varme vand til under 50 grader. Et barn kan få trediegrads forbrændinger på mindre end et minut af vand på 60 grader.

Ved 4-5 måneders alderen kan din baby måske vende sig og række ud efter et stykke legetøj, der er indenfor rækkevidde. Sørg for, at der ikke ligger julepynt på gulvet. Babyen kan blive kvalt i det. Husk at flytte juleblomsterne udenfor barnets rækkevidde. Nogle af dem kan være giftige (f.eks. julestjerne). Pas også på med løse bånd fra dekorationer, levende lys m.v., der hænger ned, så babyen kan få fat i dem.

Husk at gæsternes håndtasker og indkøbsposer ikke er børnesikrede. Hvis dit barn er mobilt og i stand til at række hånden ned i en håndtaske, må du sørge for, at alle gæster stiller deres baggage fra sig et sted, hvor barnet ikke kan få fat i den. Der kan være medicin, læbestifter, elastikker, bånd, til/fra kort og andre "forbudte" sager i en taske.

Modstå fristelsen til at hænge en ny julegave eller en fin juledekoration (eller noget som helst andet i en snor) på din babys seng. Et barn kan blive viklet ind i en snor og kvæle sig selv på ganske få minutter.

At vælge den rigtige julegave

Bløde bøger eller legetøj med mønstre i kontrastfarver og stærke eller skinnende farver er de bedste gaveidéer til små babyer. Også alt hvad der bevæger sig langsomt, og som udsender blide lyde (såsom uroer og spilledåser til vuggen) er helt ideelle til de nyfødte. Bøger med farverige billeder er altid et godt valg, uanset hvor gammelt barnet er.

Når din baby er mellem 3 og 6 måneder, vil den opdage sine hænder og begynde at slå ud efter og gribe efter legetøj. Bløde legetæpper og aktivitetscentre er gode gaveidéer til denne alder. Det er også på denne tid, babyen vil lære at vende sig og sidde oprejst – og begynde at putte alting i munden. Du skal her være opmærksom på, at alt babyens legetøj er sikkert at tygge i (læs på mærket), og at der ikke er nogen små dele, der kan komme af.

26-11-2000

Skriv en kommentar


Du skal være logget ind for at kunne skrive en kommentar.

Login eller opret "Din side" her

Relaterede artikler

Undgå billige julekalendergaver til børnene

Sådan fejrer du babys første jul

Jul med baby (24-30 måneder)

Jul med baby (18-24 måneder)

Jul med baby (12-18 måneder)

Jul med baby (6-12 måneder)

Find alle relaterede artikler, brevkassesvar, debatter m.m. på Netbaby:

julen


Læs GRATIS magasiner: GRAVIDA om den positive graviditet, MIN BABY om småbørn fra 0-3 år og DIT BARN om de skønne unger fra 3-6 år.

 Lifemags

Læs den nyeste udgave af DIT BARN - et GRATIS magasin til dig, med alt om de skønne unger.

 Dit Barn

På Babysutten.dk hjælper vi dig med at finde en personlig gave. En gave der er en glæde at give og en glæde at modtage. Kom ind og se vores store udvalg af sutter med navn, sengetøj med navn og mange andre personlige babyting.

 Babysutten.dk

Læs den nyeste udgave af GRAVIDA - et GRATIS magasin til dig, med alt om den positive graviditet og fødsel.

 Gravida


GRAVIDA - gratis magasin til dig

Få GRAVIDA helt gratis - magasinet med alt om den positive graviditet og fødsel.

MIN BABY - gratis magasin til dig

Få MIN BABY helt gratis - magasinet med alt om det bedste vi har.

DIT BARN - gratis magasin til dig

Få DIT BARN helt gratis - magasinet med alt om de skønne unger.© 1999-2022

Annoncering | Kontakt os | Om Netbaby | Generelle forbehold | Link til Netbaby | Index A-Å | Presse

Besøg også: Gravida.dk | Minbaby.dk | Ditbarn.dk | Facebook