Gulsot Gulsot er en almindelig og sædvanligvis harmløs sygdom hos nyfødte børn, der medfører gul hud og gullige øjenæbler.
8032
Gulsot er en almindelig og sædvanligvis harmløs sygdom hos nyfødte børn. Sygdommen medfører gul hud og gullige øjenæbler i stedet for hvide.
Den mest almindelige form for gulsot kaldes fysiologisk gulsot. Den viser sig sædvanligvis på 2. eller 3. dagen hos sunde babyer, der er født til tiden. Gulsot forsvinder ofte af sig selv indenfor en uges tid og kræver ingen behandling. Det kan ramme både flaskebørn og ammende børn.
Hos de fleste babyer opstår gulsot, fordi leveren og andre organer endnu ikke er fuldt udviklede og derfor ikke er i stand til at frigøre kroppen for de rester af nedbrudte gamle røde blodlegemer, der forårsager den gule farve.
Ammende børn med fysiologisk gulsot bør ammes 10-12 gange i døgnet (eller hver 2. time) for at forøge den mængde mælk, de drikker. Dette forøger samtidig babyens afføring, og hjælper på den måde kroppen med af komme af med affaldet fra de gamle røde blodlegemer. Det hjælper ikke at give babyen ekstra vand.
Lad være med at blive forskrækket, hvis din baby får gulsot. Sørg bare for, at din læge kender barnets tilstand, og husk: Gulsot hos nyfødte er meget almindeligt. I de allerfleste tilfælde er babyens tilstand normal bortset fra gulsoten, der kun er midlertidig og formentlig ganske harmløs.