Det er ved spisebordet og foran TV-apparatet, at de fleste danske forældre kæmper med børnene om magten og rimeligheden i at bestemme.
Færre mødre end fædre synes, de har et problem, når det gælder opdragelse generelt, og som regel er usikkerheden større, jo yngre forældrene er, og desto lavere en uddannelse de har.
Det viser en spørgeskemaundersøgelse, som PLS Rambøll har foretaget for Jyllands-Posten.
Overordnet set er det dog kendetegnende, at langt hovedparten af alle danske forældre synes, at de har rigtigt pænt styr på det med børnene.
26 procent af mændene svarer, at de føler sig "meget sikre", når det gælder børneopdragelse, 59 procent svarer "sikker" og 8 procent "hverken eller". Hos kvinderne er tallene henholdsvis 26, 56 og 14 procent.
At så mange føler sig sikre, glæder lederen af telefonrådgivningen hos Børns Vilkår, Bente Boserup, men både hun og sundhedsplejerske Edly Westh fra Bornholm mener nok, at mange forældre tegner et mere rosenrødt billede af familielivet, end der er dækning for.
For utroligt mange forældre er usikre og forvirrede. Den teoretiske viden om børneopdragelse, normer og metoder er ganske vist stor, men i praksis kniber det mere. Det viser både sundhedsplejerskens konsultationer og henvendelserne til rådgivningstelefonen hos Børns Vilkår.
52 procent af de 1.000 samtaler, der er ført statistik over, drejede sig om drenge og 48 procent om piger. Der var desuden overvægt af samtaler om børn under 2 år.
"Der hersker stor rådvildhed og usikkerhed, og det gælder i langt overvejende grad opdragelse. Hvor skal man sige nej, hvornår og med hvilken begrundelse. Forældrene læser kilometervis af bøger, men har svært ved at stole på deres sunde fornuft. De har svært ved at sige nej og prøver at undgå konflikter. Men man kan ikke opdrage uden konflikter. Det er en naturlig del af det at være forælder. Og konflikter og gråd går over igen", siger Bente Boserup, der også synes, at mange taler og forklarer meget mere, end der er behov for.
Kilde: Jyllands-Posten
17-08-2002

|