Er du gravid eller har en baby? Læs alt om graviditet og børn her på Netbaby.dk
Brugernavn: Password: Husk login|Ny bruger?
Forside|Indkøbsguide|Gode tilbud|Din side|Forum|Brevkasse|Blog|Konkurrencer|Gratis magasiner
Før graviditet|Gravid|Fødsel|Baby|Mor|Far|Navne|Flere:
Søg:
 GRATIS!  LÆS DET NYE "GRAVIDA" GRATIS

Læs den nye udgave af GRAVIDA - et GRATIS magasin til dig med alt om den positive graviditet og fødsel. Læs det gratis her
Diarré Diarré

Diarré hos spædbørn skal kontrolleres, så babyen ikke mister for megen kropsvæske og bliver dehydreret.
 52865 

Diarré er defineret som vandet eller meget tynd afføring, sommetider forbundet med en grim lugt, men ikke altid. Denne tilstand kan være forårsaget af mange forskellige ting.

Som regel kræver diarré hos spædbørn at blive kontrolleret, så babyen ikke mister for megen kropsvæske og bliver dehydreret. Dette er en alvorlig følge af diarré, som man lige fra begyndelsen bør prøve at undgå ved at erstatte barnets tabte væske med en afbalanceret elektrolytisk opløsning - som regel tilsat noget juice eller andet, så det ikke smager grimt.

Hvis dit barn også kaster op og har feber, har det sandsynligvis en maveforkølelse, og igen er det aller vigtigste at sørge for at holde barnets væskebalance i orden.

Til lidt ældre børn (fra 2-3 år) kan man give små doser af stoppende medicin for at forhindre tarmene i at miste for megen væske, mens denne virus passerer. Det kan tage flere dage eller helt op til en uge.

Hold øje med dit barns humør og sovemønster, og hvis du på noget tidspunkt ser blod i afføringen, eller hvis dit barn har store smerter, så gør dig klar til en tur til lægen samme dag.

Nogle former for diarré kan forbedres alene ved ændring af kosten. Hvis man udelader mælkeprodukter og fibre, kan det hjælpe med til at gøre afføringen fastere igen lidt efter lidt, mens infektionen (hvis der er en sådan) bliver kureret.

Der er tilfælde, hvor et barn bliver så dehydreret, at det behøver intravenøs væskeerstatning. Dette foretages på skadestuen eller på hospitalet, da det kan tage flere timer, men det plejer til gengæld at være mirakelkuren, når et barn er virkelig syg af væsketab.

Tegn på dehydrering kan være nedsat uninproduktion sammen med sløvhed, fjernhed og tør mund. På småbørn kan man undertiden se en indsunket blød plet oven på hovedet (fontanellen), og børn der ikke har tisset i lang tid og har voldsom diarré vil naturligt nok blive irritable.

Hvis dit barn har disse symptomer, bør du gå til lægen. Andre gange kan dit barn have midlertidig diarré, der ikke kræver, at du gør noget som helst andet end undgå at give barnet mælk og vente og se tiden an.

Sommetider om sommeren, når små børn er meget aktive og drikker en enorm mængde væske, men til gengæld spiser meget lidt fast føde, kan de få diarré alene på grund af det de indtager, og dette vil gå over af sig selv, når forholdet mellem fast føde og væske bliver forbedret.

Giv dem mere stivelsesholdige madvarer og mindre flydende føde (undgå især juice, der ofte er årsagen til tynd mave, rød numse og mavepine), og barnet vil gradvis få normal afføring igen.

Dette kan tage uger, men hvis barnet ikke er sygt (dvs. ingen feber, ingen opkastninger og ingen irritabilitet), kan du tage det roligt og bare holde godt øje med, om numsen bliver rød og huden irriteret, da det ofte er en følge af tynd afføring.

Brug en beskyttende salve rundt om numsehullet, hver gang du skifter barnet. Gode stoppende madvarer er pasta, brød, ris, kartofler og bananer.

I sjældne tilfælde kan et barn få diarré på grund af en tarmlidelse uden betændelse, og sædvanligvis vil der så også være vægttab lidt efter lidt - i modsætning til midlertidig diarré forårsaget af ernæringen, som i de fleste tilfælde ikke fører til vægttab.

Diagnosen skal stilles af lægen. Vær især opmærksom, hvis der er tarmlidelser i familien. Dette er meget ualmindeligt, men det bør tages med i overvejelserne som en mulighed, hvis barnets diarré varer meget længe (d.v.s. uger eller måneder).

Normalt forløb

Forløbet af diarré afhænger af årsagen til den, og af hvordan den behandles. Sædvanligvis er diarré forårsaget af almindelig "barndoms-virus" kortvarig - af 3-7 dages varighed, 3-6 gange om dagen.

I tilfælde af længere varighed eller flere gange afføring om dagen, er nøglen til helbredelse at minimere risikoen for dehydrering. Omhyggelig diæt og væskeerstatning er nødvendig. Ved diarré forsaget af kronisk betændelse i tarmsystemet, vil forløbet afhænge af, hvilken diæt og hvilken medicin barnet får.

Hvordan overføres diarré?

Smittende diarré overføres ved kontakt med en anden smittet persons afføring, eller i de mere ualmindelige tilfælde ved smitte gennem fødevarer, ved indtagelse af fordærvet mad.

Personalet i daginstitutioner står overfor en særlig udfordring, når de skal forhindre diarré i at sprede sig på institutionen, da barn-til-barn overførelse har en tendens til at være værst i disse omgivelser.

Hvordan undgår man diarré?

Omhyggelig vask af hænderne efter enhver kontakt med afføring - også vask af hænderne på det barn, man hjælper, da hånd-til-hånd overførsel er sandsynlig, mens man tørrer et barn.

Det er også meget vigtigt at prøve at undgå fødevarer, som man mener kan indeholde bakterier, såsom ikke gennemstegt kød og mayonnaise. Jo yngrer barnet er, jo større er behovet for årvågenhed.

Hvornår skal man gå til lægen?

Når der er tegn på dehydrering, såsom formindsket mængde af urin eller sovesyge, kan der blive tale om lynhurtig væskeerstatning, sommetider ad intravenøs vej.

Når der er opkastning og feber samtidig med diarré, eller hvis der er blod i afføringen, er det nødvendigt at kontakte lægen.

Da de fleste tilfælde af diarré er milde og kun varer nogle få dage, er det vigtigt at tale med lægen, så snart barnets tilstand forværres herudover.

14-10-1999

Skriv en kommentar


Du skal være logget ind for at kunne skrive en kommentar.

Login eller opret "Din side" her

Relaterede artikler

Mælkesyrebakterier mod diarré

Toxoplasmose (haresyge)

Din babys afføring

Når dit barn har forstoppelse

Forstoppelse

Bleudslæt

Find alle relaterede artikler, brevkassesvar, debatter m.m. på Netbaby:

diarré

afføring

Læs meget mere om alt det, dit barn kan fejle:

Sygdomme og lidelser

Her finder du et væld af personlige gaver til især dåb. Babybogen - Barnets første bog, dåbsglas, legetøj, bordflag og meget mere. Alt sammen personliggjort med barnets navn. Kig ind!

 Min Personlige Gave

GRATIS brugervenlig feriebolig portal med 1.500 tilmeldte ferieboliger til udlejning. På Sommerferie.NU kan du få kontakt til private personer, som udlejer deres feriebolig.

 Sommerferie.nu

Vi er eksperter i privat pasning og tilbyder erfarne børnepassere til familier, som I en periode kan have svært ved at få hverdagen til at hænge sammen. Vi kan også passe børnene, hvis I skal til fest, eller bare har brug for en aften uden børn.

 PVB Pædagogisk Vikarbureau

Dansk webshop med stort udvalg af populært legetøj, udeleg, sengetøj, rygsække, skriveartikler til børn m.m. Altid gode tilbud. Fri fragt i Danmark ved køb over 499 kroner.

 BabyKidz


GRAVIDA - gratis magasin til dig

Få GRAVIDA helt gratis - magasinet med alt om den positive graviditet og fødsel.

MIN BABY - gratis magasin til dig

Få MIN BABY helt gratis - magasinet med alt om det bedste vi har.

DIT BARN - gratis magasin til dig

Få DIT BARN helt gratis - magasinet med alt om de skønne unger.© 1999-2020

Annoncering | Kontakt os | Om Netbaby | Generelle forbehold | Link til Netbaby | Index A-Å | Presse

Besøg også: Gravida.dk | Minbaby.dk | Ditbarn.dk | Babyfree.dk | Facebook