Opdragelse overlades til pædagogerne Forældre lægger et stort ansvar for deres børns opdragelse ud til pædagogerne.
6254
Forældre lægger stadig større ansvar for deres børns opdragelse ud til pædagogerne i daginstitutionerne. Det føler tre ud af fire pædagoger.
Det fremgår af en stor undersøgelse, som Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund (BUPL) har foretaget blandt sine medlemmer.
Som en pædagog med 25 års anciennitet formulerer det: "For 20 år siden passede vi børn. Nu udvikler vi dem".
Samtidig med at forældrene forlanger, at pædagogerne i stigende grad står for opdragelsen, stiller forældrene også i stigende grad krav om ekstra service. Samtidig er forståelsen for, at en institution er en kollektiv foranstaltning, ved at blegne.
"Pædagogerne bliver i væsentlig højere grad brugt som rådgivere i dag, og det er positivt, men mange føler sig også spændt hårdt for med de øgede krav fra flere sider. En undersøgelse fra København viste for nylig, at halvdelen af pædagogernes arbejdsdag går med andet end samvær med børnene, og det er jo en katastrofe i sig selv", siger formand for BUPL, Bente Sorgenfrey.
"Desuden er der en tendens til, at forældrene i dag vil klare sig selv. Derfor henvender en mor sig snarere til den professionelle pædagog end til sin egen mor for at få et godt råd".
De tidskrævende og fordringsfulde forældre er ifølge BUPL's rapport karakteriseret ved følgende:
• Forældrene har mindre tid til opdragelse, begge har fuldtidsarbejde, og familien tilpasses arbejdet og ikke omvendt.
• Forældrene er i stigende grad konfliktsky over for deres børn. At sætte grænser overlades til institutionerne, mens samværet mellem forældre og børn i højere grad udfyldes med aktiviteter - det nogle vil kalde kvalitetstid.
• Forældrene er mere og mere umodne i forhold til at opdrage børn, og de er derfor mere afhængige af, at pædagogerne både direkte overtager og rådgiver forældrene om opdragelse. Flere og flere forældre betragter børneopdragelse som en problemstilling, der kræver ekspertbistand.