De fleste vitaminer og flere mineraler spiller en vigtig rolle i din babys udvikling og i dit helbred under graviditeten. Her er en hurtig gennemgang af de vigtigste næringsstoffer man har brug for før, under og efter graviditeten for både mor og barn, og hvilke madvarer, der har størst indhold af dem.
Kalcium
Funktion:
Styrker knogler og tænder. Hjælper blodet til at størkne. Opbygger muskel- og nervereaktion.
Findes i:
Mælk, ost, yoghurt, grønne blad-grøntsager, muslinger, østers, mandler, bælgfrugter samt blødgjorte ben i dåsefisk som sardiner, makrel og laks.
Anbefalet daglig mængde:
1.200 mg.
Kobber
Funktion:
Hjælper kroppen med at optage jern. Hjælper til ved kalorieforbrænding.
Findes i:
Lever, skaldyr, nødder, bælgfrugter og vand.
Folinsyre
Funktion:
Nødvendig for at producere protein og blod. Cellevækst, celledeling og cellefunktion. Hjælper med til at danne hæmoglobin. DNA og RNA syntese.
Findes i:
Lever, æg, grønne blad-grøntsager, gær, bælgfrugter, hele kerner, nødder, frugter, grøntsager og appelsinjuice.
Anbefalet daglig mængde:
400 mikrogram.
Jod
Funktion:
Er nødvendig for den forøgede basale omsætning i moderens krop.
Findes i:
Alt godt fra havet samt iodiseret salt (salt tilsat jod).
Jern
Funktion:
Fører ilten rundt i blodet, forhindrer blodmangel (hos gravide mødre), forøger modstandskraften mod infektion.
Findes i:
Lever, kød, tørret frugt, berigede og hele kerner, bælgfrugter og grønne blad-grøntsager.
Anbefalet daglig mængde:
21-18 mg.
Magnesium
Funktion:
Skal bruges til nerve- og muskelfunktioner. Hjælper kroppen med at danne kulhydrater.
Findes i:
Bælgfrugter, morgenmadsprodukter med hele kerner, mælk, kød og grønne blad-grøntsager.
Anbefalet daglig mængde:
280 mg.
Niacin
Funktion:
Fremmer sund hud, nerver og fordøjelse. Hjælper kroppen til at udnytte kulhydrater.
Findes i:
Kød, lever, fjerkræ, fisk og morgenmadsprodukter med hele eller berigede kerner.
Anbefalet daglig mængde:
20 mg.
Kalium
Funktion:
Opretholder ordentlig muskel- og væskebalance.
Findes i:
Kartofler, bananer, svedskejuice, yoghurt og rosiner.
Fosfor
Funktion:
Bruges ved opbygningen af fosterets skelet og tænder. Forøget kalcium og fosfor omsætning i moderens krop.
Findes i:
Mælk og mælkeprodukter, kød, fjerkræ, fisk, morgenmadsprodukter med hele kerner samt bælgfrugter.
Anbefalet daglig mængde:
900 mg.
Riboflavin (B2-vitamin)
Funktion:
Hjælper kroppen med at afgive energi til cellerne. Fremmer sund hud og øjne.
Findes i:
Mælk, kerne- eller beriget brød og morgenmadsprodukter, lever og grønne blad-grøntsager.
Anbefalet daglig mængde:
1,7 mg.
Thiamin (B1-vitamin)
Funktion:
Hjælper kroppen med at fordøje kulhydrater. Nødvendigt for nervesystemets normale funktion.
Findes i:
Kerne- eller beriget brød og morgenmadsprodukter, fisk, svinekød, fjekræ, magert kød og mælk.
Anbefalet daglig mængde:
1,6 mg.
Zink
Funktion:
Nødvendig til at producere insulin. Hjælper med protein syntesen, DNA og RNA.
Findes i:
Østers, alt godt fra havet, kød, lever, æg, hele kerner og hvedespirer.
Anbefalet daglig mængde:
11 mg.
A-vitamin
Funktion:
Skal bruges til celleudvikling, dannelse af tandanlæg og knoglevækst.
Findes i:
Grønne blad-grøntsager, orange-gule grøntsager (såsom gulerødder), squash og sødmælk.
Anbefalet daglig mængde:
1.200 mikrogram.
B6-vitamin
Funktion:
Hjælper med til at danne røde blodlegemer. Uundværligt til omdannelse af kulhydrater og fedt. Laver DNA.
Findes i:
Kød, bananer, æggeblommer, hele kerner og bælgfrugter.
Anbefalet daglig mængde:
1,5 mg.
B12-vitamin
Funktion:
Behøves ved dannelse af røde blodlegemer og hjælper med at opretholde nervesystemet.
Findes i:
Lever, kød, fisk, fjerkræ, mælk (findes kun i animalske fødevarer – vegetarer bør tage det som tilskud).
Anbefalet daglig mængde:
2,6 mikrogram.
C-vitamin
Funktion:
Sætter fart i heling af sår og knogler. Forøger modstandskraften overfor betændelse. Hjælper med at lave collagen i det forbindende væv. Bygger stærke celler. Hjælper kroppen med at optage jern, calcium og folinsyre.
Findes i:
Citrusfrugter, broccoli, grøn peber, jordbær, kål, tomater, cantaloupes (små meloner) og kartofler.
Anbefalet daglig mængde:
90 mg.
D-vitamin
Funktion:
Hjælper kroppen med at optage kalcium og fosfor. Nødvendigt for at få stærke knogler og tænder.
Findes i:
Beriget mælk, grønne blad-grøntsager, æggeblommer, fiskeolier, smør, lever og i solens stråler, når huden udsættes for sollys.
Anbefalet daglig mængde:
10 mikrogram.
E-vitamin
Funktion:
Forhindrer blodmangel hos for tidligt fødte børn. Vigtig som antioxidant.
Findes i:
Vegetabilske olier, morgenmadsprodukter med hele kerner, hvedespirer og grønne blad-grøntsager.
Anbefalet daglig mængde:
11 mg.
04-09-1999

|