Barselsamtalen fravælges på mange fødesteder I mange amter aflægges der ikke de anbefalede to jordemoderbesøg.
3745
Der er bred faglig enighed om, at alle nybagte mødre skal have mulighed for at gennemgå fødselsforløbet i detaljer med den jordemoder, der var til stede under selve fødslen.
I Sundhedsstyrelsens "Retningslinier og redegørelse for svangreomsorg" fra 1998 anbefales det, at såvel barselkvinder, der er indlagte, som hjemmefødende og ambulante fødende får tilbudt to samtaler med føde- og konsultationsjordemoderen omkring den skelsættende og dramatiske livsbegivenhed.
I redegørelsesdelen i Sundhedsstyrelsens rapport konstateres det imidlertid, at "i mange amter aflægges der ikke de anbefalede to jordemoderbesøg, og nogle steder ikke engang ét besøg".
Og barselsamtalen synes ikke at have vundet større udbredelse siden 1998. I dag betragtes samtalerne efter fødslen mange steder som et af de "bløde" tilbud, som må stå for skud, når vagtplanlægning og ressourcefordeling skal gå op i en højere enhed. På alle fødesteder er der dog særlig opmærksomhed på at følge sårbare og udsatte kvinder efter fødslen, samt kvinder, der har været igennem et traumatisk fødselsforløb.
På Hvidovre Hospital oplyser vicechefjordemoder Marianne Jessen, at der ikke i skemalægningen er afsat ressourcer til barselsamtale med samtlige fødende, men at det kan foregå på overtid, hvis udskrivningsjordemoderen har formodning om, at der er et særligt behov.
"Nej, jeg synes ikke, at det er optimalt. Det er en gave at få lov til at snakke fødselsoplevelsen igennem med en jordemoder, du kender og har et tilhørsforhold til. Det vil sige den jordemoder, du enten har født med, eller kender fra graviditeten og har drøftet forventninger og ønsker til fødslen med", siger Marianne Jessen.
På Esbjerg Sygehus er barselsamtalen for en stor del af de fødendes vedkommende lagt i gruppe-regi. De kvinder, der har gået i gruppekonsultation under deres graviditet, får således tilbudt en gruppekonsultation 4-6 uger efter fødslen, hvor de fortæller om deres fødselsoplevelse.
Men hvis barselsamtalen skal fungere optimalt som et screeningsværktøj for f.eks. fødselsdepressioner, så skal det være et tilbud, der reelt når ud til alle kvinder. Og så er en halv times samtale langt fra nok. Det mener psykolog Annette Due Madsen, der blandt andet underviser i familiedannelse på Jordemoderskolen i København.
"Så vidt jeg kender til, mangler vi videnskabelig evidens for at barselsamtalerne har en forebyggende effekt. Men mine egne erfaringer og almindelig logik tilsiger mig, at det selvfølgelig er uendelig vigtigt, at kvinderne får mulighed for at tale oplevelsen igennem. Det er et helt naturligt behov i betragtning af, hvor ufatteligt meget der sker for en kvinde, når hun føder et barn", siger Annette Due Madsen.
"Hvis samtalen ligger kort tid efter fødslen, kan selv en dårlig fødselsoplevelse ofte vendes til en god oplevelse, fordi kvinden får tid og mulighed for at berette om sine tanker og få forklaret, hvorfor tingene gik som de gik, og derved kommer de negative oplevelser ikke til at fæstne sig på samme måde. Det er på langt sigt en god investering. Men hvis det skal gøres ordentligt, skal der sættes mindst en time af til det", vurderer hun.