Gravide der spiser fisk føder større børn Der er en sammenhæng mellem gravides indtag af fisk og fødselsvægten.
3846
Danske kvinder har ca. 4 gange forøget risiko for at føde for tidligt, hvis de undlader at spise fisk i graviditetens første del.
Det viser en ny dansk undersøgelse blandt godt 8.700 kvinder, der blev offentliggjort i British Medical Journal.
Undersøgelsen viser, at der tilsyneladende er en klar sammenhæng mellem gravides indtag af fisk og graviditetens længde.
Riskoen for at føde før tiden var 7,1 procent i den gruppe af kvinder, der aldrig spiste fisk, mens den blot var 1,9 procent blandt de kvinder, der spiste fisk mindst én gang om ugen.
Forskerne påpeger, at flere undersøgelser har fundet en forbindelse mellem den gravides indtag af fisk og graviditetens længde. Jo mindre forbrug af fisk, jo kortere svangerskab.
Omvendt viser tidligere studier, at fiskeolietilskud kan forøge børns fødselsvægt, fordi kvindens graviditet bliver nogle dage længere.
Samme tendens finder man i undersøgelser fra Færøerne, hvor en graviditet typisk varer lidt længere end i Danmark, fordi kvinderne på Færøerne spiser meget havføde.
Men i de undersøgelser, hvor man gav de gravide fiskeolie efter 16.-20. graviditetsuge, sås ingen effekt på fosterets vækst. Det kan pege på, at virkningen af fiskekost indtræffer, hvis moderen spiser det i første del af svangerskabet, mener forskerne.
Op mod 5 procent af gravide føder for tidligt i Danmark, og det er langt den hyppigste årsag til tidlig død eller senere handicap hos barnet. Ved for tidlig fødsel forstås en fødsel, hvor barnet kommer til verden inden udgangen af 37. graviditetsuge.