Det gør ondt at føde, men i Danmark gør det mere ondt end i vores nabolande, hvor de fødende i langt højere grad benytter epiduralblokader, der bedøver underlivet.
"I Danmark er vi mere indstillet på, at man ikke skal blande sig i naturen, og der er meget få kvinder, der efterspørger epiduralblokade. De kvinder, der får noget ud af at gennemleve smerten, skal naturligvis have lov til det, men jeg mener, vi skal være mere liberale med vores tilbud om epiduralblokader", siger overlæge på Rigshospitalet Peter Hornnes.
I Danmark var det i 1999 kun 4 procent af de fødende, der fik en epiduralblokade, mens det var mellem 27 og 28 procent af de fødende i Finland og Sverige, der fik en epiduralblokade. I Frankrig og USA får halvdelen en blokade.
Til gengæld har man i Danmark tradition for at bruge morfin og lattergas ved fødslerne, men det er faktisk ikke særligt gode midler. Morfinen kan skade barnet, og lattergassen er ikke effektiv.
De danske jordemødre er traditionelt mere kritiske over for medicinsk smertelindring end lægerne. Jordemoderforeningens formand Lilian Bondo understreger dog, at jordemødrene intet har imod epiduralblokader, men de mener ikke, at de skal bruges pr. automatik.
"Hvis vi enøjet og blindt tilbyder epiduralblokader uden kritisk information, har vi gjort vores arbejde dårligt. Der er et misforhold mellem, at kvinder betaler 3.000 kroner om året for at gå i fitnesscenter for så ikke at forsøge at bruge deres krop lige så fuldt ud under en fødsel. Omvendt oplever nogle kvinder, at smerten er langt mere voldsom, end de kan klare, og de skal naturligvis smertelindres. I sidste ende er det kvindens eget valg", siger Lilian Bondo.
I Sverige er det mere end hver fjerde kvinde, der får en epiduralblokade i forbindelse med fødslen, og her siger jordemoderlærer ved Lunds Universitet Anna-Karin Dykes:
"Vi havde diskussionen i begyndelsen af 1970'erne, hvor kvinderne krævede epiduralblokader. Så var der en tendens i 1980'erne, hvor det skulle være naturligt, og kvinderne skulle føde ved egen kraft, men i dag er epiduralblokaderne mildere, og mange kvinder vil gerne have det. Så er det svært at sige nej. Man kan jo også sige, at der er større chance for, at fødslen bliver naturlig, hvis kvinden er smertelindret".
Kilde: Kristeligt Dagblad
27-02-2002

|