Er du gravid eller har en baby? Læs alt om graviditet og børn her på Netbaby.dk
Brugernavn: Password: Husk login|Ny bruger?
Forside|Indkøbsguide|Gode tilbud|Din side|Forum|Brevkasse|Blog|Konkurrencer|Gratis magasiner
Før graviditet|Gravid|Fødsel|Baby|Mor|Far|Navne|Flere:
Søg:
 GRATIS!  LÆS DET NYE "GRAVIDA" GRATIS

Læs den nye udgave af GRAVIDA - et GRATIS magasin til dig med alt om den positive graviditet og fødsel. Læs det gratis her
At lære at gå At lære at gå

De fleste babyer tager deres første skridt, når de er 9-12 måneder, og de kan gå godt, når de er 14-15 måneder.
 62385 

Som en af de vigtigste milepæle i dit barns liv er det at lære at gå et kæmpestort skridt henimod uafhængighed. Når barnet fra at stå klinet opad sofaen tøvende prøver at stavre frem mod dine ventende arme for senere at føle sig helt tryg ved at løbe, hoppe og springe, er det ved at lægge tiden som baby bag sig.

Hvornår udvikler det sig?

I løbet af det første år vil din baby gradvist bedre og bedre kunne koordinere sine bevægelser og forøge styrken i sine muskler i hele kroppen, så det bliver muligt at lære at sidde, vende sig og kravle.

Ved 8 måneders alderen begynder barnet at trække sig op ved hjælp af armene og at kunne stå oprejst med støtte. Fra da af er det kun et spørgsmål om at blive modig nok og få kontrol over balancen.

De fleste babyer tager deres første skridt på et eller andet tidspunkt mellem 9 og 12 måneders alderen og kan gå godt, når de er 14 eller 15 måneder. Du skal imidlertid ikke være bekymret, hvis dit barn er lidt længere om det. Mange helt normale børn kan ikke gå, før de er 16 eller 17 måneder gamle.

Hvordan udvikler det sig?

I de første par uger af barnets liv, når du holder babyen oprejst under armene, vil benene hænge og dingle nedad, men babyen vil stemme imod en hård overflade med fødderne, så det næsten ser ud som om, han/hun forsøger at gå. Men dette er kun en refleks, som vil forsvinde igen efter ca. 2 måneder. Benene er slet ikke stærke nok til at bære kroppen endnu.

Når din baby er omkring 5 måneder gammel, vil den hoppe op og ned, hvis du lader babyens fødder stå på dine lår, når du holder barnet oprejst. Denne hoppen vil faktisk blive noget af det bedste babyen kan beskæftiges med i løbet af de næste par måneder i takt med, at benmusklerne fortsat udvikles, og babyen vil kunne rulle rundt, sidde op og kravle.

Ved 8 måneders alderen vil din baby sikkert begynde at prøve på at trække sig selv op til oprejst stilling ved at gribe fat i møblerne. Hvis du stiller barnet op ad sofaen, vil det holde fast og blive stående, så længe benene kan bære. Efterhånden som barnet bliver bedre til denne nye færdighed i løbet af de næste par uger, vil det begynde at bevæge sig rundt ved at holde fast i møblerne. Det næste trin i udviklingen er, at barnet slipper holdepunktet og står alene oprejst uden støtte. Når først babyen kan mestre dette vovestykke, kan han/hun sikkert også gå nogle skridt, hvis du holder fast i den ene hånd. Nu begynder barnet at forsøge at få fat i legetøjet på gulvet, mens det står op.

I 9-10 måneders alderen vil babyen begynde at regne ud, hvordan man bøjer benene, så man kan komme ned at sidde igen, når man har stået op (hvilket er meget sværere for babyen, end du måske tror!).

11 måneder gammel kan dit barn sikkert stå alene, bøje sig ned i knæene og sidde på hug. Det kan endda være, at barnet forsøger at gå ved at holde dig i den ene hånd, mens han/hun dog sikkert ikke vil forsøge at tage sine første skridt alene i hvert fald et par uger endnu. De fleste børn gør disse tidlige forsøg på tåspidserne med fødderne vendt udad.

3/4 af alle småbørn kan gå alene, når de er 13 måneder gamle (dog stadig vaklende). Hvis dit barn stadig ikke tør give slip, betyder det bare, at det at gå alene kommer til at tage lidt længere tid. Nogle børn går ikke selv, før de er 16-17 måneder - eller endnu senere.

Hvad kommer så?

Efter disse første magiske skridt mod uafhængighed begynder børn at kunne mestre mobilitetens finere teknikker.

14 måneder: Din pusling kan sikkert stå alene, bøje sig ned og rejse sig til oprejst stilling igen, dreje rundt om sig selv, og er måske i gang med at eksperimentere med at gå baglæns.

15 måneder: Gennemsnitsbarnet er temmelig god til at gå alene, og kan godt lide at skubbe og trække legetøjet, mens han/hun tumler rundt.

16 måneder: Barnet begynder at interessere sig for at gå op og ned ad trapper, men han/hun kan ikke klare det alene endnu. Der går et par måneder mere.

18 måneder: De fleste børn på 1½ år er helt sikre på benene nu. Mange kan selv gå op ad trapper, men de skal stadig have hjælp til at gå ned ad trapperne igen i nogle måneder endnu. De kan lide at kravle rundt på møblerne. Måske er det nu, den lille fodboldspiller prøver at sparke til sin første bold, selvom det ikke altid vil lykkes at stå på ét ben uden at falde. De fleste børn vil gerne danse, når de hører musik.

25-26 måneder: Dit barns skridt vil være mere regelmæssige, og han/hun vil have lært den rullende bevægelse fra hæl til tå, som voksne bruger, når de går. Barnet vil også først blive rigtig god til at hoppe, når det er over 2 år.

36 måneder: Når dit barns 3. fødselsdag nærmer sig, vil mange af de basale bevægelser falde barnet helt naturligt. Det vil ikke længere behøve at bruge en masse energi på at koncentrere sig om at gå, stå, løbe eller hoppe, selvom nogle handlinger, så som at stå på tæer eller stå på et ben, sikkert stadig kræver en koncentreret indsats.

Din rolle

Når din baby lærer at stå oprejst, skal han/hun sikkert bruge noget hjælp til at finde ud af, hvordan man kommer ned at sidde igen. Hvis det mislykkes, vil dit barn sikkert skrige for at tiltrække din opmærksomhed. Lad være med bare at løfte barnet op og sætte ham/hende ned på gulvet igen. Vis i stedet, hvordan dit barn skal bøje i knæene, så han/hun kan sætte sig ned uden at vælte. Lad barnet prøve selv, mens du er i nærheden og vær parat til at gribe barnet, hvis det går galt. Prøv igen.

Du kan opmuntre dit barn til at gå ved at stå eller knæle ned foran barnet og række hænderne ud mod det. Barnet vil række ud efter dig. Grib begge barnets hænder og lad ham/hende gå henimod dig. Du kan også købe en gåbil eller lignende, barnet kan holde fast i og skubbe foran sig. Fordi disse gåbile gør det for let for babyen at komme omkring, og dermed kan forhindre barnets øvre benmuskler i at blive ordentligt udviklede, er der mange børneeksperter, der fraråder brugen af dem. Du kan også lade være med at give dit barn sko på, indtil han/hun jævnligt går rundt udenfor eller på ru eller kolde gulve. At gå på bare fødder hjælper barnet til at forbedre sin balance og koordination.

Som altid skal du sikre dig, at din baby har bløde og sikre omgivelser, hvor han/hun kan praktisere sine nye færdigheder. Følg alle de gode råd om at børnesikre dit hjem, og lad aldrig din baby være uden opsyn, da han/hun kan falde eller på anden måde få brug for din hjælp.

Hvornår skal du blive bekymret?

Som før nævnt er der nogle helt normale børn, der ikke kan gå, før de er 16 eller 17 måneder gamle. Det vigtigste er, at barnet udvikler sine færdigheder. Hvis din baby var lidt sen til at lære at vende sig og at kravle, er der stor sandsynlighed for, at barnet også vil være nogle uger eller måneder længere om at lære at gå.

Så længe barnet bliver ved med at lære nye ting, behøver du ikke blive urolig. Alle babyer udvikler deres færdigheder i forskellige tempi, nogle hurtigere end andre, men hvis din baby synes at være meget langt bagefter sine jævnaldrende, så tal med barnets læge om det. Husk også, at for tidligt fødte børn har tendens til at nå de forskellige milepæle senere end deres jævnaldrende kammerater.

15-09-2001

Skriv en kommentar


Du skal være logget ind for at kunne skrive en kommentar.

Login eller opret "Din side" her

Relaterede artikler

Mænd fyres for at gå på barsel

Det var tæt på at gå galt

Fædre får lov til at gå tidligere på barsel

Find alle relaterede artikler, brevkassesvar, debatter m.m. på Netbaby:

at gå

Læs meget mere om kost og ernæring, udvikling og babys ve og vel:

Baby

Læs GRATIS magasiner: GRAVIDA om den positive graviditet, MIN BABY om småbørn fra 0-3 år og DIT BARN om de skønne unger fra 3-6 år.

 Lifemags

Læs den nyeste udgave af DIT BARN - et GRATIS magasin til dig, med alt om de skønne unger.

 Dit Barn

På Babysutten.dk hjælper vi dig med at finde en personlig gave. En gave der er en glæde at give og en glæde at modtage. Kom ind og se vores store udvalg af sutter med navn, sengetøj med navn og mange andre personlige babyting.

 Babysutten.dk

Vi er eksperter i privat pasning og tilbyder erfarne børnepassere til familier, som I en periode kan have svært ved at få hverdagen til at hænge sammen. Vi kan også passe børnene, hvis I skal til fest, eller bare har brug for en aften uden børn.

 PVB Pædagogisk Vikarbureau


GRAVIDA - gratis magasin til dig

Få GRAVIDA helt gratis - magasinet med alt om den positive graviditet og fødsel.

MIN BABY - gratis magasin til dig

Få MIN BABY helt gratis - magasinet med alt om det bedste vi har.

DIT BARN - gratis magasin til dig

Få DIT BARN helt gratis - magasinet med alt om de skønne unger.© 1999-2022

Annoncering | Kontakt os | Om Netbaby | Generelle forbehold | Link til Netbaby | Index A-Å | Presse

Besøg også: Gravida.dk | Minbaby.dk | Ditbarn.dk | Facebook