Er du gravid eller har en baby? Læs alt om graviditet og børn her på Netbaby.dk
Brugernavn: Password: Husk login|Ny bruger?
Forside|Indkøbsguide|Gode tilbud|Din side|Forum|Brevkasse|Blog|Konkurrencer|Gratis magasiner
Før graviditet|Gravid|Fødsel|Baby|Mor|Far|Navne|Flere:
Søg:
 GRATIS!  LÆS DET NYE "GRAVIDA" GRATIS

Læs den nye udgave af GRAVIDA - et GRATIS magasin til dig med alt om den positive graviditet og fødsel. Læs det gratis her
Ufrivillig natlig vandladning Ufrivillig natlig vandladning

Ufrivillig natlig vandladning er en almindelig lidelse. I alt lider mere end 50.000 danske børn og unge af problemet.
 4671 

Der er tale om ufrivillig natlig vandladning, når det sker, når barnet normalt er holdt op med at tisse i sengen om natten. Det vil sige fra 4-5-års alderen. Ofte er den natlige vandlandning det eneste symptom hos barnet. Der er ingen problemer med vandladning om dagen.

Ufrivillig natlig vandladning er en almindelig lidelse. I alt lider mere end 50.000 danske børn og unge af problemet. Det anslås, at 1-2 børn i alle danske 1. klasser er sengevædere.

15% bliver årligt spontant tørre, hvilket vil sige, at problemet løser sig selv uden nogen form for behandling. Men ca. 1-2% lider stadig af problemet i voksenalderen. Der er arvelige faktorer forbundet med ufrivillig natlig vandladning.

Man ved, at børn har 5-7 gange større risiko for at få lidelsen, hvis forældrene selv har været sengevædere.

Årsag

Den ufrivillige vandladning er resultatet af en ubalance mellem den mængde urin blæren kan rumme, og den mængde urin der produceres i løbet af en nat.

Det har været en udbredt opfattelse, at ufrivillig natlig vandladning skyldes psykiske problemer hos barnet. Mange børn har derfor haft skyldfølelse og været flove over at tisse i sengen. Ligeledes har forældrene ofte været flove over deres børn og bekymrede for, om de har været dårlige forældre.

Imidlertid har mange undersøgelser vist, at børn der lider af ufrivillig natlig vandladning ikke psykisk afviger fra resten af befolkningen, men at børnene faktisk har det psykisk dårligt, fordi de tisser i sengen. De følelsesmæssige problemer hos barnet forsvinder derfor, så snart problemet bliver behandlet med et godt resultat.

Der er vide grænser for, hvad der normalt, når det drejer sig om, hvornår børn bliver renlige. Nogle er 2 år, mens andre er 6. Man regner det ikke for et problem før ved skolealderen. Når barnet bliver omkring 6 (ikke før), kan man benytte sig af såkaldte vådliggeralarmer, der findes i handelen, og gøre barnet renligt i løbet af få måneder. Spørg lægen til råds til den tid.

Nogle børn er blevet renlige ved 2-3 års alderen, men får tilbagefald, hvis de får en lillebror eller lillesøster. Det er meget almindeligt. De ser den lille ny blive skiftet, og vil også gerne selv have den opmærksomhed. Det kan være et udtryk for jalousi, hvis barnet føler sig tilsidesat på grund af den nye baby, der stjæler mors og fars tid og årvågenhed.

Husk derfor altid at være ekstra opmærksom overfor større søskende til den lille ny, så der ikke opstår jalousi. Især ved de lejligheder, hvor hele opmærksomheden er koncentreret om den nye baby.

F.eks. når familie og venner kommer på barselskig for at se den lille nye og har gaver med til den, kan det være svært for storesøster at forstå, at der ikke er nogen, der beundrer hendes nye kjole, fordi alle er optaget af familieforøgelsen.

Hun kan i den situation reagere ved at tisse i bukserne for ikke at blive glemt. Selv om hun ikke reagerer så drastisk, er der ingen tvivl om, at hun bliver ked af at blive overset.

Behandling

I dag er de to mest almindelige behandlingsformer enten en medicinsk behandling eller et ringeapparat. Medicinsk behandles med et lægemiddel, som mindsker den natlige urinproduktion til et normalt niveau. Stoffet fås som tablet og spray og skal indtages ved sengetid.

Som regel tages lægemidlet i 3 måneder, hvorefter der holdes en pause i behandlingen på op til en uge. Behandlingspausen holdes for at se, om barnet er blevet tørt, eller om behandlingen skal fortsætte.

Behandlingen er praktisk taget uden bivirkninger. Barnet må dog ikke drikke større mængder væske, når lægemidlet er indtaget.

Det tilrådes, at barnet inden behandlingen starter udfylder et væske- og vandladningsskema. Af dette skema vil det kunne aflæses, om barnet indtager ekstremt meget væske. Hvis det er tilfældet, skal behandling med medicin undgås, og nærmere undersøgelser af væskeindtagelsen skal iværksættes.

Hvis barnets seng ofte er meget våd, eller sengen er våd om morgenen, selvom barnet har været oppe og tisse om natten, ledes tanken hen på en for stor urinproduktion. Der er derfor stor sandsynlighed for, at lægemidlet virker.

Den anden meget udbredte behandlingsform er ringeapparatet. Ringeapparatet består af en føler, som aktiverer en alarm, når den kommer i kontakt med urin. Denne føler sidder enten i en tynd "måtte", som barnet ligger på, eller som hæftes i underbukserne.

Alarmen aktiveres, når barnet begynder at tisse, og det er meningen, at barnet (ofte med forældrenes hjælp) vækkes og hjælpes ud på toilettet og tisser færdig.

Behandlingen tager typisk 6-8 uger. Det er vigtigt, at såvel barnet som forældrene er velmotiverede til at forsøge behandlingen, da den kræver en stor indsats af begge parter.

10-04-2001

Skriv en kommentar


Du skal være logget ind for at kunne skrive en kommentar.

Login eller opret "Din side" her

Relaterede artikler

Søvnapnø forbundet med sengevædning

Sengevædning er arveligt

Børn med urinvejslidelser kan kureres

Find alle relaterede artikler, brevkassesvar, debatter m.m. på Netbaby:

sengevædning

Læs meget mere om alt det, dit barn kan fejle:

Sygdomme og lidelser

Copenhagen Fertility Center behandler alle former for barnløshed. Ring og få en uforpligtende samtale med en speciallæge, eller besøg vores hjemmeside med de mange oplysninger til ufrivilligt barnløse.

 Copenhagen Fertility Center

Vi er eksperter i privat pasning og tilbyder erfarne børnepassere til familier, som I en periode kan have svært ved at få hverdagen til at hænge sammen. Vi kan også passe børnene, hvis I skal til fest, eller bare har brug for en aften uden børn.

 PVB Pædagogisk Vikarbureau

Dansk webshop med stort udvalg af populært legetøj, udeleg, sengetøj, rygsække, skriveartikler til børn m.m. Altid gode tilbud. Fri fragt i Danmark ved køb over 499 kroner.

 BabyKidz

Læs GRATIS magasiner: GRAVIDA om den positive graviditet, MIN BABY om småbørn fra 0-3 år og DIT BARN om de skønne unger fra 3-6 år.

 Lifemags


GRAVIDA - gratis magasin til dig

Få GRAVIDA helt gratis - magasinet med alt om den positive graviditet og fødsel.

MIN BABY - gratis magasin til dig

Få MIN BABY helt gratis - magasinet med alt om det bedste vi har.

DIT BARN - gratis magasin til dig

Få DIT BARN helt gratis - magasinet med alt om de skønne unger.© 1999-2020

Annoncering | Kontakt os | Om Netbaby | Generelle forbehold | Link til Netbaby | Index A-Å | Presse

Besøg også: Gravida.dk | Minbaby.dk | Ditbarn.dk | Babyfree.dk | Facebook