Er du gravid eller har en baby? Læs alt om graviditet og børn her på Netbaby.dk
Brugernavn: Password: Husk login|Ny bruger?
Forside|Indkøbsguide|Gode tilbud|Din side|Forum|Brevkasse|Blog|Konkurrencer|Gratis magasiner
Før graviditet|Gravid|Fødsel|Baby|Mor|Far|Navne|Flere:
Søg:
 GRATIS!  LÆS DET NYE "GRAVIDA" GRATIS

Læs den nye udgave af GRAVIDA - et GRATIS magasin til dig med alt om den positive graviditet og fødsel. Læs det gratis her
Tvillingefødsel Tvillingefødsel

At forudsige, hvad der vil ske under fødslen, er sværere, når man skal have tvillinger.
 6280 

At forudsige, hvad der vil ske under fødslen, er sværere, når man skal have tvillinger. Så derfor er det endnu mere vigtigt, at du overvejer de fødselsplaner, du måtte have lagt fra begyndelsen.

For det første kan det være, at du kommer til at føde i en operationsstue i stedet for på en almindelig fødestue, og så vil du være omgivet af en masse high-tech udstyr. Der vil også være flere læger og sygeplejersker i rummet. Der vil være en eller to fødselslæger, en jordemoder, en narkosesygeplejerske (hvis du nu skal føde ved kejsersnit) og en børnelæge eller to, foruden den eller de personer, du har valgt skal overvære fødslen sammen med dig.

Hvis du ikke er forberedt på det, kan det godt komme som noget af et chok, når du opdager hvor mange mennesker, der vimser rundt om dig og måler og lytter og spørger i en uendelighed. I har måske planlagt en stille og meget privat fødsel. Det kan du godt glemme, hvis I venter tvillinger. Desuden kan du være uheldig at føde midt i et vagtskifte på hospitalet, og så vil du ikke blot have de omkring 10 ovenfor beskrevne personer i rummet, men også alle de nye, der lige er mødt på arbejdet og skal overtage overvågningen af jeres fødsel. Det lyder nok som om det er løgn, men på et tidspunkt er du sikkert fuldstændig ligeglad med, om der er 10 eller 26 mennesker omkring dig. Du vænner dig til dem, og du må tage det som et tegn på, at der er al den hjælp til stede, du måtte få brug for.

Hvordan selve fødslen vil gå afhænger i høj grad af, hvilken vej dine babyer vender - altså hvordan de ligger i livmoderen. Mens de fleste fødsler med én baby sker med hovedet først, kan tvillinger ligge på mange forskellige måder og i mange kombinationer heraf. Det kan være, at den ene kommer ud med hovedet først, og den næste er en sædefødsel (kommer med fødder eller numse først). Eller de kan begge være sædefødsler. Faktisk er det under halvdelen af tilfældene, at begge tvillinger kommer ud med hovedet først. Problemer med navestrengen, moderkagens placering og voldsom blødning efter fødslen er andre potentielle komplikationer.

Selv om det ikke er almindeligt - og faktisk bliver frarådet af mange læger - er det muligt at arrangere en hjemmefødsel for tvillinger, trillinger m.fl, og det er ved at blive mere populært, med mindre visse komplikationer kræver, at du føder på et hospital. Spørg din læge eller jordemoder, om en hjemmefødsel ville være en mulighed i dit tilfælde.

Er kejsersnit nødvendigt?

Kejsersnit er ikke altid nødvendigt, men din risiko for at få brug for at føde ved kejsersnit er større, end hvis du kun ventede én baby.

En af de mest almindelige årsager til kejsersnit er babyernes hovedstilling. For eksempel, når den første baby står i fødestilling med hovedet forrest, vil lægerne sædvanligvis lade dig føde den første baby vaginalt (gennem skeden). Mange læger og jordemødre vil også prøve at lade dig føde den anden vaginalt, også selv om babyen er i position til en sædefødsel.

Nogle læger forsøger at undgå kejsersnit ved at lave en serie manøvrer for at vende eller skubbe babyen ud af fødselskanalen. Andre læger igen har det ikke godt med at lade dig føde vaginalt, hvis babyen kommer med fødder eller sæde først.

Hvis den første baby vil blive en sædefødsel, er der mange læger, der vil foretage et kejsersnit, uanset hvad de ellers tror på. Hvis du føder tvillinger to gange, kan begge sæt ligge på samme måde, hvilket vil sige, at hvis du fik kejsersnit første gang, du fødte tvillinger, fordi den første lå til sædefødsel, skal du ikke blive forbavset, hvis det samme sker igen næste gang, du skal føde tvillinger.

Du kan selvfølgelig også blive nødt til at føde ved kejsersnit af alle de samme grunde, som alle andre gravide kvinder: Hvis der er problemer med veerne, eller hvis babyerne er for store til at kunne passere fødselsvejene, hvis den ene babys (eller begges) puls falder drastisk, eller hvis børnene kan være i fare på grund af alvorlig præeklampsi eller en løsrevet moderkage. Alle disse problemer er mere almindelige, når der er to eller flere babyer.

Selv om tvillingernes placering i livmoderen ikke er problematisk, kan der hurtigt opstå andre mindre men lige så nerveopslidende komplikationer. F.eks. kan veerne føles stærke nok, men alligevel ikke være i stand til at udvide livmodermunden så hurtigt, som de skulle. Hvis du er imod kejsersnit, bør du fortælle lægerne i fødestuen dette, så de kan udskyde beslutningen om at operere, så længe som det er forsvarligt muligt. Det er selvfølgelig muligt, du er nødt til at bøje dig for deres beslutning for at redde dine tvillingebabyer, men lægerne vil i vid udstrækning respektere dit ønske om at føde ad normal vej. Du kan f.eks. fortælle din fødselslæge, at du ikke har noget imod kejsersnit, men at du har noget imod unødvendige kejsersnit.

Kan valg af hospital få indflydelse på, om jeg føder normalt eller ved kejsersnit?

Ja. Hvis du ikke vil have et unødvendigt kejsersnit, må du spørge din læge på forhånd, hvordan han/hun stiller sig overfor en tvillingefødsel, hvor den ene baby måske er en sædefødsel, og hvad han/hun har planer om at gøre for at forhindre, at et kejsersnit bliver nødvendigt.

Når du nu skal føde tvillinger, kunne du måske spørge, om du kan få en fødselslæge med erfaring fra tidligere tvillingefødsler. Du kan også lave dig en liste med spørgsmål, og så stille dem til den læge, der skal hjælpe dig ved fødslen. Ud fra svarene vil du kunne danne dig en mening om, hvilken slags læge du står overfor, og hvor konservativ eller liberal han/hun er i forskellige situationer. Du ved bedst selv, hvad der er vigtigst for dig hos din assisterende fødselslæge - om det er erfaring, eller om der er en god kemi mellem jer.

Kan kejsersnit undgåes?

Selv om der er nogle ting, du ikke kan gøre noget ved, såsom babyernes position i livmoderen og enhver form for komplikation, der er opstået under graviditeten, er der visse forholdsregler, du kan tage for at forsøge at undgå, at du bliver nødt til at føde dine babyer ved et operativt indgreb:

• Sørg for at spise rigtigt gennem hele din graviditet og drik mindst 2 liter vand om dagen.

• Lad være med at tage for meget på. Det vil i givet fald væsentligt forøge risikoen for, at du får behov for kejsersnit.

• Prøv at holde dig oprejst og mobil så meget som muligt i vefasen.

08-07-2001

Kommentarer

puttepige25  21-08-2011 kl. 14:56 Anmeld

tak for hjælpen den have jeg meget brug for at læse mig til dejligt nu har det på plads


Skriv en kommentar


Du skal være logget ind for at kunne skrive en kommentar.

Login eller opret "Din side" her

Læs meget mere om tvillingegraviditet og livet med tvillinger:

Tvillinger









Læs den nyeste udgave af magasinet MIN BABY - et GRATIS magasin til dig, med alt om det bedste vi har!

 Min Baby





Copenhagen Fertility Center behandler alle former for barnløshed. Ring og få en uforpligtende samtale med en speciallæge, eller besøg vores hjemmeside med de mange oplysninger til ufrivilligt barnløse.

 Copenhagen Fertility Center





Læs GRATIS magasiner: GRAVIDA om den positive graviditet, MIN BABY om småbørn fra 0-3 år og DIT BARN om de skønne unger fra 3-6 år.

 Lifemags





Læs den nyeste udgave af DIT BARN - et GRATIS magasin til dig, med alt om de skønne unger.

 Dit Barn






GRAVIDA - gratis magasin til dig

Få GRAVIDA helt gratis - magasinet med alt om den positive graviditet og fødsel.

MIN BABY - gratis magasin til dig

Få MIN BABY helt gratis - magasinet med alt om det bedste vi har.

DIT BARN - gratis magasin til dig

Få DIT BARN helt gratis - magasinet med alt om de skønne unger.



© 1999-2025

Annoncering | Kontakt os | Om Netbaby | Generelle forbehold | Link til Netbaby | Index A-Å | Presse

Besøg også: Gravida.dk | Minbaby.dk | Ditbarn.dk | Facebook