For tidlig pubertet hos piger og misdannede kønsorganer hos drenge. Det er bare to af de følgevirkninger, hormonforstyrrende stoffer er mistænkt for at være skyld i.
Fostre er meget følsomme overfor hormonelle påvirkninger, og derfor vil miljøminister Karen Ellemann nu sætte de gravides udsættelse for hormonforstyrrende stoffer under lup.
"Vi ved, at fostre er særligt følsomme overfor hormonforstyrrende stoffer, men vi kender ikke de præcise konsekvenser. Derfor vil jeg nu have undersøgt, hvilke stoffer de udsættes for, når gravide bruger dagligdagsprodukter som cremer, shampoo og vaskemidler", siger Karen Ellemann.
"Undersøgelsen skal munde ud i en målrettet informationskampagne til de gravide. Og hvis det viser sig, at gravide udsættes for hormonforstyrrende stoffer i en grad, der kan være skadelig for deres ufødte børn, vil jeg selvfølgelig skride ind overfor brugen af stofferne i produkter til gravide".
Miljøstyrelsen har netop indledt for-undersøgelsen af, hvilke produkter gravide typisk er i berøring med.
Undersøgelsen vil også omfatte analyser af blod- og urinprøver fra gravide.
Hvis man bliver udsat for ét hormonforstyrrende stof fra en enkelt kilde i meget små mængder, for eksempel fra shampoo, udgør det normalt ikke en risiko. Derfor skal undersøgelsen også se på cocktail-effekter af forskellige hormonforstyrrende stoffer. Altså konsekvensen af at blive udsat for flere hormonforstyrrende stoffer på én gang.
"Som forbruger er det en jungle at finde rundt i, hvilke produkter man trygt kan bruge, og hvilke man skal undgå, hvis man vil være ekstra forsigtig. Derfor er der et stort behov for en undersøgelse som den her, der kan give de gravide tryghed for, at de ikke udsætter sig selv og deres ufødte børn for hormonforstyrrende stoffer", siger Karen Ellemann.
Hvad synes du om, at der bliver sat fokus på gravides brug af dagligdagsprodukter med hormonforstyrrende stoffer? Kom med din mening i kommentarfeltet herunder.
Kilde: Miljøministeriet
25-02-2011

|