Er du gravid eller har en baby? Læs alt om graviditet og børn her på Netbaby.dk
Brugernavn: Password: Husk login|Ny bruger?
Forside|Indkøbsguide|Gode tilbud|Din side|Forum|Brevkasse|Blog|Konkurrencer|Gratis magasiner
Før graviditet|Gravid|Fødsel|Baby|Mor|Far|Navne|Flere:
Søg:
 GRATIS!  LÆS DET NYE "GRAVIDA" GRATIS

Læs den nye udgave af GRAVIDA - et GRATIS magasin til dig med alt om den positive graviditet og fødsel. Læs det gratis her
Sikker transport af familien Sikker transport af familien

Er familiens bil indrettet til at transportere baby forsvarligt?
 5668 

Da det i mange familier er farmand, der tager sig af familiens transport, og ham der studerer mulighederne, inden familien kaster sig ud i den store investering, det er at anskaffe en bil, skulle den vordende far måske også kaste et blik på de muligheder, der i dag findes for at transportere den nye baby på en sikker og lovlig måde.

Det er de færreste, der er fremsynede nok til at spekulere på disse ting allerede under graviditeten, men det er ikke spor for tidligt at begynde at tænke på, om familiens bil er indrettet til at transportere den nye baby på en forsvarlig måde.

Seler på bagsædet

Hvis bilen er af ældre årgang, er dette måske ikke tilfældet, og der skal indkøbes og monteres bagsædeseler. Det er for sent at komme i tanke om, at de mangler, når du står på hospitalet og skal køre din nyfødte hjem. Dette skal være i orden, inden babyen skal med ud på den allerførste køretur, som typisk foregår fra fødestedet og hjem.

Flere børn

Har familien f.eks. 2 børn i forvejen, og har bilens bagsæde kun 2 seler, skal der monteres en tredje sele til den lille ny. Man kan købe løse hofteseler til dette brug. Det er fuldt lovligt at have 3 seler monteret på bagsædet, men det er til gengæld ulovligt at have et eneste barn i bilen, der ikke er fastspændt under kørslen. Sørg for at få et autoriseret værksted til at udføre den eventuelle fastmontering af ekstra seler.

Børn på skødet

Ingen børn må bevæge sig rundt i bilen under kørslen, men det er ikke nok at tage barnet på skødet. Det er ulovligt at sidde med et barn på skødet under kørslen. Der findes ingen seler, der kan beskytte et barn på skødet af en voksen. Alle seler er konstrueret til én person – og kun én.

Ny bil

Mange familier anskaffer den første bil i forbindelse med familieforøgelsen – eller benytter måske anledningen til at købe en større bil med plads til den lille ny og alt dens udstyr. Her er der også ting, der skal overvejes, inden man beslutter sig for mærke og model. Den store investering skulle også gerne være en fornuftig og sikker investering.

Plads til barnevognen

Der skal være plads til barnevognen, og man bør overveje, hvor stort behov man har for at transportere barnevognen i bilen. Er det dagligt eller meget ofte, er det en god idé at vælge en bil, hvor hele stellet kan få plads, uden at man skal af- og påmontere hjulene hver gang, barnevognen skal med. Det er besværligt, tager tid og efterlader dig som regel ikke med rene hænder. Måske skulle du overveje en bil med hatchback eller et stort bagagerum med plads til det sammenklappede barnevognsstel. En stationcar er selvfølgelig den mest oplagte løsning hvad plads angår.

2, 3 eller 5 døre

Hvis du vælger en bil med døre ved bagsædet, bør du sikre dig, at disse kan børnesikres, så du ikke risikerer, at små fingre lukker dørene op under kørslen – eller bare inden bilen er standset helt. Selv om du måske ikke har andre børn, end din nyfødte endnu, så husk, at det ikke varer længe, før din baby er på højkant og er klar til at undersøge den spændende nye verden.

El-drevne ruder

Hvis din nye bil har el-drevne ruder, bør du sikre dig, at de har en føler, der stopper den automatiske oprulning af vinduet, så snart den støder på modstand. Du skal sikre dig, at denne anordning virkelig også træder i kraft, så snart der er en forhindring i vejen – såsom små barnefingre. Lad være med at teste denne funktion med dine egne fingre, da det desværre ikke er alle elruder, der virker efter hensigten, og du skulle jo nødigt ende med at få brækket en finger (eller det der er værre) for at konstatere, at din rudestopper ikke virker. Prøv i stedet men en gulerod eller lignende, inden du sætter dit barn indenfor rækkevidde af knappen til vinduesmotoren. Det er ikke svært at forestille sig de frygtelige konsekvenser, det kan medføre, hvis du ikke har denne vigtige detalje under kontrol. Mange elektriske rudekontroller har slet ingen børnesikring, og nogle af dem kan uden besvær kappe en barnefinger af.

Sikker familiebil

Selv om din bilforhandler har forsøgt at overbevise dig om, at din nye bil selvfølgelig er børnesikret, så skal du forsikre dig om, at han taler sandt ved selvsyn. Uanset hvad forhandleren påstår, kan der være fejl og mangler ved sikkerhedssystemerne - selv i helt nye biler. Det gælder her, at jo dyrere bilen er, desto større chance er der generelt for, at sikkerhedsfunktionerne virker efter hensigten.

Børn alene i bilen

I princippet bør du aldrig efterlade børn alene i bilen. Husk at spædbørn på kort tid kan dø i en overophedet bil, der er parkeret lige i solen. Hvis du er nødt til at efterlade barnet alene i bilen for et kort øjeblik, så tag altid bilnøglen med dig. Under alle omstændigheder må du huske ALDRIG at forlade bilen med nøglen i tændingslåsen, når der er børn i bilen. De vil uværgerligt pille ved alt, hvad der er indenfor rækkevidde, hvorfor det naturligvis ikke er hensigtsmæssigt, at alt elektrisk udstyr virker, når barnet er ubevogtet - selv i få minutter.

13-08-2000

Skriv en kommentar


Du skal være logget ind for at kunne skrive en kommentar.

Login eller opret "Din side" her

Relaterede artikler

Indkøbsguide: Autotilbehør

Advarsel: Pas på denne farlige hagesmæk

Nordens største babyshop

Denne autostol er klart den bedste

Populær barnestol dumper i test

Livsfarlig autostol dumper i test

Dødsfald sætter fokus på brug af barnesele

Find alle relaterede artikler, brevkassesvar, debatter m.m. på Netbaby:

autostol

sikkerhed

Læs meget mere om kost og ernæring, udvikling og babys ve og vel:

Baby

Vi er eksperter i privat pasning og tilbyder erfarne børnepassere til familier, som I en periode kan have svært ved at få hverdagen til at hænge sammen. Vi kan også passe børnene, hvis I skal til fest, eller bare har brug for en aften uden børn.

 PVB Pædagogisk Vikarbureau

Dansk webshop med stort udvalg af populært legetøj, udeleg, sengetøj, rygsække, skriveartikler til børn m.m. Altid gode tilbud. Fri fragt i Danmark ved køb over 499 kroner.

 BabyKidz

Læs GRATIS magasiner: GRAVIDA om den positive graviditet, MIN BABY om småbørn fra 0-3 år og DIT BARN om de skønne unger fra 3-6 år.

 Lifemags

Læs den nyeste udgave af DIT BARN - et GRATIS magasin til dig, med alt om de skønne unger.

 Dit Barn


GRAVIDA - gratis magasin til dig

Få GRAVIDA helt gratis - magasinet med alt om den positive graviditet og fødsel.

MIN BABY - gratis magasin til dig

Få MIN BABY helt gratis - magasinet med alt om det bedste vi har.

DIT BARN - gratis magasin til dig

Få DIT BARN helt gratis - magasinet med alt om de skønne unger.© 1999-2021

Annoncering | Kontakt os | Om Netbaby | Generelle forbehold | Link til Netbaby | Index A-Å | Presse

Besøg også: Gravida.dk | Minbaby.dk | Ditbarn.dk | Facebook