Er du gravid eller har en baby? Læs alt om graviditet og børn her på Netbaby.dk
Brugernavn: Password: Husk login|Ny bruger?
Forside|Indkøbsguide|Gode tilbud|Din side|Forum|Brevkasse|Blog|Konkurrencer|Gratis magasiner
Før graviditet|Gravid|Fødsel|Baby|Mor|Far|Navne|Flere:
Søg:
 GRATIS!  LÆS DET NYE "GRAVIDA" GRATIS

Læs den nye udgave af GRAVIDA - et GRATIS magasin til dig med alt om den positive graviditet og fødsel. Læs det gratis her
Bær bare din baby Bær bare din baby

Foreningen Forældre & Fødsel svarer igen på den amerikanske regerings advarsel mod brugen af babyslynger.
 8091 

Berlingske Tidende bragte den 11. marts 2010 en artikel, der advarer forældre mod at bære babyer i slynger.

Amerikanske forbrugerorganisationer har registreret 7 slyngerelaterede dødsfald i løbet af de sidste 11 år, og det amerikanske forbrugerråd vil på den baggrund formenligt snart komme med en generel advarsel mod babyslynger. Advarslen vil især gælde for de taskelignende "bag-slings", hvor man placerer nyfødte liggende i den såkaldte "vuggestilling".

Ingen kan mene andet end, at 7 dødsfald er 7 for meget, men i Forældre og Fødsel mener vi bestemt ikke, at risikoen er stor nok til at kræve udstedelsen af en generel advarsel mod brug af slynger, og da slet ikke nok til at slå det stort op i en artikel. Det handler om sans for proportioner og sund fornuft.

Proportionerne

I USA, hvor de 7 dødsfald er registreret, bor der over 300 millioner mennesker, så 7 dødsfald i løbet af 11 år, hvor tragiske de end er, er ikke mange.

I Danmark er vi i følge Danmarks Statistik ca. 5.5 millioner mennesker, og der blev født 792.542 levendefødte børn i perioden 1995-2006, hvilket svarer til et gennemsnit på 72.049 levendefødte børn pr. år.

I løbet af samme periode omkom 3.642 af disse børn, før de blev 1 år. I perioden omkom 19 spædbørn under 1 år i det, som Danmarks Statistik kalder motorkøretøjsulykker, altså trafikuheld. Og i samme periode omkom 32 spædbørn på grund af andre ulykker, og 147 døde af "ydre årsager" eller "årsag ikke oplyst".

Hvis man forsøger at forstørre disse tal for spædbørnsdødeligheden i Danmark op til amerikanske forhold, er 7 dødsfald ikke bare meget få, det er forsvindende få. Ikke mindst set i relation til de fordele, der er for mor og barn, når baby får lov at være tæt på mor i en slynge, og her kommer den sunde fornuft ind i billedet.

Brug den sunde fornuft

Man har længe vidst, at for tidligt fødte børn har stor gavn af det, man kalder kængurupleje, hvor forældrene har hudkontakt med barnet og bærer det så meget som muligt.

Den tætte kontakt stabiliserer børnenes hjerterytme, vejrtrækning og temperatur. Et overset faktum er, at også babyer, der er født til tiden, drager samme nytte af tæt kontakt, og tæt kontakt er en af de gode "bivirkninger" ved at bære sin baby i en slynge.

I slyngen oplever barnet at være trygt omsluttet, det kan høre mors (eller fars) hjertelyd, og det kan sanse den voksne. Den mulighed har barnet ikke på samme måde i en barnevogn.

Hvis man har et barn, der græder meget eller bare har et stort behov for tæt kontakt, kan slyngen være en stor hjælp, fordi man kan bære barnet i flere timer uden at få rygsmerter, og ligger barnet i vuggestilling, kan det være i slyngen i timevis.

Skeptikere kan kigge på Afrika og andre lande, hvor det er normalt at bære babyer i slynger. Det er ikke rygproblemer hos børn og voksne, der fylder der. En ekstra bonus ved at bære sit barn er, at bærerens bevægelser stimulerer barnets motoriske udvikling.

Mange forældre oplever, at når de putter et uroligt barn i slynge, går der ikke lang tid, før barnet falder til ro og måske i søvn.

Og som et af vores medlemmer, en nybagt mor på randen af en fødselsdepression, udtalte: "Slyngen gav mig min frihed tilbage". Når hendes baby lå i slyngen, kunne hun slappe af og oven i købet få en masse fra hånden - også selv om baby ikke sov. Og hvor mange nybagte mødre oplever den form for frihed?

Hjælp til at komme i gang

I Forældre og Fødsel anbefaler vi nybagte slyngebrugere at kontakte en af vores slyngevejledere for at få hjælp til at komme i gang med slyngen. Det ser let ud, men ligesom det kan være svært at tage en skuldertaske på den "forkerte" skulder, kan det også være svært at lære at "tage sin baby på" i slyngen.

Hvis du gerne vil vide mere om slynger, har brug for hjælp til at slynge eller eventuelt gerne vil have en demonstration af en slyngevejleder i nærheden af dig, kan du sende en e-mail til Forældre og Fødsels slyngevejledere: slyngevejleder@fogf.dk.

Kilde: Forældre & Fødsel

13-03-2010

Skriv en kommentar


Du skal være logget ind for at kunne skrive en kommentar.

Login eller opret "Din side" her

Relaterede artikler

Indkøbsguide: Bæreseler/slynger

Advarsel: Pas på denne farlige hagesmæk

Denne autostol er klart den bedste

Populær barnestol dumper i test

Livsfarlig autostol dumper i test

Dødsfald sætter fokus på brug af barnesele

10 babyting som er spild af penge

Find alle relaterede artikler, brevkassesvar, debatter m.m. på Netbaby:

babyslynge

sikkerhed

Læs meget mere om kost og ernæring, udvikling og babys ve og vel:

Baby

Vi er eksperter i privat pasning og tilbyder erfarne børnepassere til familier, som I en periode kan have svært ved at få hverdagen til at hænge sammen. Vi kan også passe børnene, hvis I skal til fest, eller bare har brug for en aften uden børn.

 PVB Pædagogisk Vikarbureau

Dansk webshop med stort udvalg af populært legetøj, udeleg, sengetøj, rygsække, skriveartikler til børn m.m. Altid gode tilbud. Fri fragt i Danmark ved køb over 499 kroner.

 BabyKidz

Læs GRATIS magasiner: GRAVIDA om den positive graviditet, MIN BABY om småbørn fra 0-3 år og DIT BARN om de skønne unger fra 3-6 år.

 Lifemags

Læs den nyeste udgave af DIT BARN - et GRATIS magasin til dig, med alt om de skønne unger.

 Dit Barn


GRAVIDA - gratis magasin til dig

Få GRAVIDA helt gratis - magasinet med alt om den positive graviditet og fødsel.

MIN BABY - gratis magasin til dig

Få MIN BABY helt gratis - magasinet med alt om det bedste vi har.

DIT BARN - gratis magasin til dig

Få DIT BARN helt gratis - magasinet med alt om de skønne unger.© 1999-2022

Annoncering | Kontakt os | Om Netbaby | Generelle forbehold | Link til Netbaby | Index A-Å | Presse

Besøg også: Gravida.dk | Minbaby.dk | Ditbarn.dk | Facebook