Er du gravid eller har en baby? Læs alt om graviditet og børn her på Netbaby.dk
Brugernavn: Password: Husk login|Ny bruger?
Forside|Indkøbsguide|Gode tilbud|Din side|Forum|Brevkasse|Blog|Konkurrencer|Gratis magasiner
Før graviditet|Gravid|Fødsel|Baby|Mor|Far|Navne|Flere:
Søg:
 GRATIS!  LÆS DET NYE "GRAVIDA" GRATIS

Læs den nye udgave af GRAVIDA - et GRATIS magasin til dig med alt om den positive graviditet og fødsel. Læs det gratis her
Se hvem der kravler! Se hvem der kravler!

De fleste babyer flytter sig ved egen hjælp for første gang, når de er mellem 6 og 11 måneder gamle.
 13451 

De fleste babyer flytter sig ved egen hjælp for første gang, når de er mellem 6 og 11 måneder gamle. Gennemsnitsalderen er ca. 9 måneder. Men hvadenten din baby kravler som en krabbe, skubber sig frem på numsen eller springer kravlestadiet helt over og går direkte fra at sidde til at stå, er den udvikling af færdigheder og motoriske bevægelser, der sker, lige så spændende for babyen, som den er for dig.

Afsted, afsted

Hvad driver en baby til at komme i gang med at bevæge sig? En del af drivkraften er den hurtige udvikling af babyens motoriske færdigheder. Udviklingsmæssigt mestrer babyen nu balance, kontrol, koordination og vekslende bevægelser (den ene arm og dernæst det andet ben), som alt sammen skal bruges for at kravle. Indtil nu har tidligere fysiske bedrifter - som at rulle rundt eller skubbe sig op på begge hænder - forstærket de nødvendige muskler.

I begyndelsen kan det være, at din baby bare rokker frem og tilbage på alle fire. Det er fordi babyen har kræfterne til at kunne bære vægten på både hænder og knæ, men hjernen er endnu ikke i stand til at lave den komplekse motoriske rækkefølge, der skal til for at sætte i gang. Du kommer ikke til at vente længe - når babyen er nået så langt, vil den sikkert kunne kravle i løbet af en måned.

Når babyen så kommer i gang, er det ikke sikkert, den bevæger sig fremad. Et lille barn har bedre kontrol over armene end over benene, så i begyndelsen vil der blive skubbet mest med hænderne, hvilket vil tvinge barnet til at bevæge sig baglæns. Med nogen øvelse vil babyen hurtigt opdage, at hvis knæene bores godt ned i underlaget, og der skubbes fra med benene, kan babyen bevæge sig i retning af det, den gerne vil have fat i. Og da alle babyer er naturligt nysgerrige, er dette et perfekt tidspunkt til at opmuntre din baby til at udforske omgivelserne. Giv ham/hende masser af muligheder på gulvet, og få babyen til at bevæge sig fremad ved at placere et par stykker yndlingslegetøj en halv meter udenfor hans/hendes rækkevidde.

Hvad hvis din baby aldrig kravler?

Omkring 10% af alle børn går direkte fra siddende stilling til at trække sig op at stå for at gå. Eksperterne er ikke rigtigt klar over, hvorfor nogle børn foretrækker at blive mobile på denne måde, men det er helt normalt. Faktisk så er det at kravle en så uforudsigelig målestok for dit barns udvikling, at nogle børnelæger ikke engang regner det for en rigtig milepæl, når babyen kan kravle.

Tidligt eller sent?

De to største faktorer, der har indflydelse på din babys anstrengelser for at bevæge sig fremad, er barnets størrelse og dets temperament. Store babyer kan være længere om at kunne kravle, fordi de har mere vægt at manøvrere rundt med. Et dovent barn eller en lille frygtsom en kan måske være tilfreds med at forblive på sit udviklingstrin lidt længere, i stedet for at forsøge at komme videre. Et meget aktivt og nysgerrigt barn vil sikkert komme i gang tidligere end sine jævnaldrende.

Det kan også spille en rolle, hvornår på året dit barn blev født. Undersøgelser indikerer, at babyer født om sommeren og om efteråret har tendens til at kravle 3 uger senere end børn født om vinteren og om foråret. Hvad grunden er til det? Sommer/efterårsbabyerne når til kravlestadiet om vinteren, hvor de typisk har mere generende tøj på.

Hvor tidligt eller sent en baby kan kravle er ikke nogen indikation af, hvor hurtigt babyen lærer at gå.

At lave forbindelser

Hvadenten din baby begynder at bevæge sig rundt tidligt eller sent, har det ikke noget med intelligens at gøre. De dele af hjernen, der kontrollerer udviklingen af motoriske færdigheder og barnets kundskaber, sidder i forskellige områder. Det betyder dog ikke, at barnets almindelige kundskaber ikke er en vigtig del af den nyligt opdagede evne til at bevæge sig rundt. Omkring 8 måneders alderen udvikler babyer en viden om, at ting eksisterer, selv om de ikke kan ses. Det motiverer dem til at på jagt efter et stykke yndlingslegetøj eller en person, de godt kan lide, som ikke er i synsfeltet.

Småbørn udvikler også det udvidede opmærksomhedsområde og den forfinede resonneringsevne, de skal bruge for at kunne fokusere på at nå et bestemt mål. Din lille tumling kan nu bearbejde mere komplicerede tanker, så som "Der er sofaen - jeg må hellere styre uden om den, ellers støder jeg ind i den".

Uafhængighed og separationsangst

Omkring 9 til 12 måneders alderen begynder babyer at kræve en vis uafhængighed. Nu kan de rent faktisk komme på lidt afstand af dig. Men samtidig begynder separationsangsten at sætte ind, hvilket lægger en dæmper på denne uafhængighedstrang og hjælper med til at holde babyen indenfor dit synsfelt (i det mindste noget af tiden).

Forandringer

Når dit barn begynder at kunne bevæge sig lidt bedre, kan det være, du lægger mærke til, at han/hun gør mindre fremskridt på andre områder, så som finmotorik- og sprogudvikling. Der bruges så meget energi på at kravle, at der simpelthen ikke er så meget til overs til at lære andre nye færdigheder.

En anden forandring kan være, at dit barn kan være enten så ophidset eller frustreret over sin nye udfordring, at det ikke sover hele natten mere. Modstå fristelsen til at tage barnet op eller til at tage barnet med ind i din seng, for så vil du etablere et mønster, der kan blive meget svært at bryde senere. Du skal hellere ae babyen blidt på ryggen for at trøste ham/hende, men lad barnet falde til ro igen selv. Heldigvis bliver denne fase sikkert meget kortvarig. I løbet af et par uger eller deromkring falder de fleste babyer tilbage til deres tidligere sovemønster.

Du skal bare være forberedt på det, alle forældre opdager - du vil også selv skubbe på hele tiden.

18-07-2001

Skriv en kommentar


Du skal være logget ind for at kunne skrive en kommentar.

Login eller opret "Din side" her

Relaterede artikler

Vind en sjov tumletop

Babysvømning styrker dit barns motorik

Gravides motion forbedrer barnets motorik

Dårlig motorik medfører problemer senere

Slynger er godt for sanserne

Spædbørn i København har dårlig motorik

Find alle relaterede artikler, brevkassesvar, debatter m.m. på Netbaby:

kravle

motorik

Læs meget mere om kost og ernæring, udvikling og babys ve og vel:

Baby

Her finder du et væld af personlige gaver til især dåb. Babybogen - Barnets første bog, dåbsglas, legetøj, bordflag og meget mere. Alt sammen personliggjort med barnets navn. Kig ind!

 Min Personlige Gave

Få dit barns navn indgraveret i sutten. En pakke Navnesutter koster fra kr. 65. Klik ind på navnesutten.dk og se, hvordan dit barns navn ser ud på sutten.

 Navnesutten

Copenhagen Fertility Center behandler alle former for barnløshed. Ring og få en uforpligtende samtale med en speciallæge, eller besøg vores hjemmeside med de mange oplysninger til ufrivilligt barnløse.

 Copenhagen Fertility Center

Skal du gå til apa? Apa er kurser omkring fødslen og tiden efter. Se vores store udvalg af kurser med mange temaer bl.a. babymotorik og babyrytmik.

 apa - København


GRAVIDA - gratis magasin til dig

Få GRAVIDA helt gratis - magasinet med alt om den positive graviditet og fødsel.

MIN BABY - gratis magasin til dig

Få MIN BABY helt gratis - magasinet med alt om det bedste vi har.

DIT BARN - gratis magasin til dig

Få DIT BARN helt gratis - magasinet med alt om de skønne unger.© 1999-2022

Annoncering | Kontakt os | Om Netbaby | Generelle forbehold | Link til Netbaby | Index A-Å | Presse

Besøg også: Gravida.dk | Minbaby.dk | Ditbarn.dk | Facebook