Er du gravid eller har en baby? Læs alt om graviditet og børn her på Netbaby.dk
Brugernavn: Password: Husk login|Ny bruger?
Forside|Indkøbsguide|Gode tilbud|Din side|Forum|Brevkasse|Blog|Konkurrencer|Gratis magasiner
Før graviditet|Gravid|Fødsel|Baby|Mor|Far|Navne|Flere:
Søg:
 GRATIS!  LÆS DET NYE "GRAVIDA" GRATIS

Læs den nye udgave af GRAVIDA - et GRATIS magasin til dig med alt om den positive graviditet og fødsel. Læs det gratis her
Pottetræning skridt for skridt Pottetræning skridt for skridt

Hvis du venter til barnet er klar til at begynde, vil det sandsynligvis gå temmelig nemt for jer begge.
 41387 

Pottetræning eller toilettræning er en temmelig nem proces med mange trin. Dit barn kan lære det på få dage eller et par måneder. Hvis du venter til barnet er klar til at begynde, vil det sandsynligvis gå temmelig nemt for jer begge.

Vent til dit barn er parat

Der er ingen alder, der er "rigtig" til at blive renlig i. Mens de fleste børn lærer at mestre de fleste af de færdigheder, de får brug for, fra de er mellem 18 og 30 måneder gamle, kan det godt være, at din tumling ikke er klar til at lære at mestre kunsten at gå på toilettet selv før så sent som i slutningen af hans/hendes fjerde år. Jo mere parat dit barn er, når du påbegynder pottetræningen, jo hurtigere vil det gå. Men lad være med at sætte dig et tidsmål på forhånd. Det lægger unødvendigt pres på dit barn og kan underminere successen.

Fra start til slut omfatter pottetræning følgende punkter:

• Barnet lærer at sige til.
• Tage bukserne ned.
• Gå på toilettet eller potten.
• Tørre sig.
• Trække bukserne op igen.
• Skylle ud.
• Vaske hænder.

Hvert skridt kan og vil tage tid, så husk at forstærke barnets følelse af succes ved at rose det, hver gang det har lært en ny ting. Det langsigtede mål er selvfølgelig vigtigt, men de mindre delmål er også specielle hver for sig, og hvert nået skridt er en succes i sig selv. Husk at gode resultater først og fremmest afhænger af, om dit barn forstår brugen af toilettet – ikke af, om barnet kan klare hele processen. Det kan hjælpe at dele processen op i følgende små skridt:

Få fat i en pottestol. Mange børn føler sig mere sikre på en pottestol end på et toilet, fordi de på en sådan kan sidde med fødderne solidt placeret på gulvet, og her ikke behøver at være bange for at falde ned af eller ned i tønden. Hvis dit barn er bange for pottestolen, så lad være med at pres ham/hende til at bruge den. Stop med pottetræningen i en måneds tid eller to, og giv dit barn tid til at vænne sig til idéen med potten og blive fortrolig med den. Lad dit barn gøre sig bekendt med pottestolen. Lad dit barn se på den, røre ved og vænne sig til den, før du forsøger at ham/hende til at bruge den. Du skal også præsentere pottestolen for dit barn som hans eller hendes egen stol.

Stil pottestolen et praktisk sted for barnet. Den behøver ikke nødvendigvis kun at stå på badeværelset. Lad den stå i legerummet, i gården, på terrassen – eller hvor dit barn ellers leger, så barnet kan sætte sig på den, når han/hun har lyst.

Til at begynde med bør du sætte barnet på pottestolen én gang om dagen med alt tøjet på, så det bliver en vane. Lad barnet stå af, når det vil, og lad være med nogensinde at tvinge dit barn til at blive siddende længere end det har lyst.

Efter at barnet er blevet fortrolig med at sidde på pottestolen med tøj på, så lad det sidde der uden tøj på. Dette er det næste logiske trin, og det vil hjælpe dit barn med at vænne sig til idéen om at tage tøjet af, før han/hun går på WC.

Når dit barn har gjort i bleen, så lad det se på, at du smider indholdet ned i pottestolen, så barnet kan se, hvor det skulle have været. Forklar ham/hende, at det er her, urin og afføring hører hjemme. Dit barn skal forstå vigtigheden af at lægge ting på deres rette plads, ligesom når der ryddes op.

Vær tålmodig og positiv. Det at blive renlig er en ny færdighed, som alle de andre ting dit barn skal lære. Og barnet skal nok lære det i tide.

Tag hensyn

Tag hensyn til dit barns temperament og dets måde at opføre sig på. Dit barns tempo og generelle aktivitetsniveau vil have stor indflydelse på, hvordan det går fremad med pottetræningen. Tag hensyn til barnets humør - på hvilken tid af dagen, det er mest modtageligt og samarbejdsvilligt. Det er på denne tid, man skal begynde at lære barnet pottetræning (og alle andre nye færdigheder). Hvis barnet generelt er genert og en smule tilbageholdende, kan det godt være, at denne type skal bruge mere opmuntring og støtte for at gennemføre en succesfuld pottetræning, end et udadvendt barn behøver. Arbejd med dit barns opmærksomhedsniveau. Planlæg adspredelser, der vil få barnet til at føle sig godt tilpas på potten. Det kan f.eks. være en bog, sang, leg med fingerdukker eller lignende. Sidst, men ikke mindst, skal du huske at regne med dit barns frustrationsniveau. Vær klar til at forsikre barnet om, at det nok skal lære, hvad det gerne vil, på sin egen måde, og få den tid, det skal bruge.

Andre gode tips

Sørg for, at barnets bukser er løse og lette at trække ned. Hvis de sidder for stramt og er for besværlige at få ned, gider barnet ikke bruge tid på det. Hjælp barnet med at lære selv at trække bukserne ned og op. Lige så snart dit barn er tryg ved at sidde på potten med bukserne på, så prøv uden.

Lad barnet sidde på sin potte, mens du selv sidder på toilettet, for at opmuntre ham/hende til at efterligne dig. Børn elsker at abe efter de voksne.

Lær dit barn, at han eller hun skal sætte sig rigtigt ned på potten. Både drenge og piger skal lære at bruge potten på denne måde i begyndelsen. Hvis drenge begynder med at stå op og tisse, er det ikke sikkert de vil sidde ned igen, når de skal have afføring.

Hold øje med de signaler, dit barn udsender. Grimasser, utilfredse grynt, underlige stillinger eller anden bestemt adfærd kan signalere dit barns behov for at komme på potten. Hvis du ser dit barn gøre nogle af disse ting, så spørg det, om han/hun skal på toilettet.

Ros dit barn! Sørg endelig for at rose barnet, når det fortæller dig, at han/hun skal – også selv om du har spurgt.

Lad barnet skylle ud, men kun hvis det har lyst til det. Nogle børn kan ikke lide lyden af toilettet eller er bange for den, så hold endelig øje med, om barnet viser frygt. Prøv også at trøste barnet, hvis han/hun bliver vred over, at afføringen forsvinder ned i toilettet.

Pas på barnets hud! Dit barns hud kan lige så let få udslet nu, hvis den er udsat for urin eller afføring, som den kunne, da barnet var spæd. Sørg for, at barnet hele tiden har en ren og tør numse ved at skifte barnet regelmæssigt. Lad ikke dit barn gå rundt med en våd ble som et led i pottetræningen.

Øvebukser

Prøv øvebukser, når du og dit barn er parat til det. Tykke bomuldsbukser kan hjælpe dit barn til hurtigere at indse, hvor dejligt det føles at være ren og tør. Det er helt sikkert, at dit barn vil føle sig våd hurtigere, når det har dem på, end hvis han/hun havde ble på. Selv om engangsbukser også kan bruges under pottetræningen til at hjælpe med til at gøre overgangen fra ble til undertøj lettere, er der nogle børn, der vil føle dem næsten ligesom bleer, og de vil så opføre sig nøjagtigt som om, de har ble på. Hvis du giver dit barn øvebukser på, før det viser tegn på at være parat, hjælper de ikke med til at gøre barnet renlig hurtigere.

Når dit barn har brugt pottestolen flere gange om dagen med succes, er det måske klar til at smide bleen. Start med at tage bleen af dit barn et stykke tid ad gangen, så det kan vænne sig til følelsen af underbukserne i stedet for bleen mod huden. Bleen er tryg og velkendt, så lad være med at presse dit barn til at undvære den, hvis han/hun ikke har lyst.

Accepter tilbagefald og uheld

Forvent at det kan gå galt af og til. Det er helt normalt, at det går galt indimellem, og at børnene undertrykker trangen til at gå på potten, fordi de er optaget af leg og ikke har tid. Det er en del af indlæringsprocessen. De fleste børn har flere uheld, efter de faktisk har lært at gå på toilettet, så det skal du ikke bekymre dig om. Husk også, at drenge synes at være lidt længere om at lære kunsten end piger.

Koordiner pottetræningen

Koordiner eventuelt pottetræningen med andre, der passer dit barn. Husk at fortælle dem om dine planer om pottetræning til alle, der måtte være sammen med dit barn om dagen (dagplejemødre, pædagoger, bedsteforældre, barnepiger m.v.). Det er vigtigt, at de ved, hvordan du vil have, at dit barns pottetræning skal foregå, så barnet modtager de samme signaler om dagen, når du ikke er der, som om natten og i weekenderne, hvor du selv er der. Tal med din egen læge om pottetræning ved en af de almindelige helbredsundersøgelser. Lægen kan hjælpe dig med at vurdere, om dit barn er parat til at gå i gang med træningen, og kan også hjælpe dig med at planlægge strategien.

Hård mave

Hvis barnet gentagne gange tilbageholder afføring, kan det resultere i hård mave, som så får det til at gøre ondt, når barnet går på potten. For at holde afføringen blød, kan du få et mildt afføringsmiddel hos lægen. Når afføringen igen er normal, skal du forsikre dit barn om, at det ikke mere vil gøre ondt at gå på potten. Det er også en god idé at give dit barn fiberrig kost (du skulle også spise det selv – man skal jo foregå sine børn med et godt eksempel – og så er det godt for dig) og masser af vand, som vil medvirke til at holde dit barns afføring blød i det lange løb.

Underret lægen, hvis dit barn:

• Beklager sig over, at det gør ondt, når han/hun tisser.
• Har urin med blod eller pus i.
• Har urin der gennem længere tid lugter grimt eller mærkeligt.
• Ustandseligt drypper eller småtisser.
• Har svært ved at komme i gang med at tisse.

Hvad du ikke bør gøre

Føl dig ikke presset af nogen til at træne dit barn. Selv hvis du har tidsbegrænsninger eller hensyn at tage til andre, der passer dit barn, så stå imod presset: Din bekymring omkring pottetræningen kan overføres til dit barn. Pottetræning er ikke en konkurrence. Din rolle er at opmuntre dit barn ved at lære det uafhængighed, og ved at tillade barnet at lære hvert skridt i sit eget tempo. Du skal være forberedt på at måtte bruge noget tid og følelsesmæssig energi til at give barnet retningslinier, motivation og opmuntring dagligt. Hvis den børnehave, du havde udvalgt dig, ikke vil tage dit barn før det er renligt, så find dig en anden børnehave.

Start ikke før dit barn er interesseret i pottetræning. Hvis dit barn stærkt modsætter sig pottetræning, er det nok bedst at vente en tid og prøve igen et par uger eller måneder efter. Hold øje med om han/hun udviser rigtig interesse for processen.

Lad være med at fremskynde processen. Hvis du presser dit barn til at blive renlig, kan det resultere i, at barnet tilbageholder urin og afføring, som igen kan føre til forstoppelse og andre alvorlige komplikationer. Selv om du har slægtninge, der er på nakken af dig så husk, at børn ikke begynder at udvikle den nødvendige paratviden, der skal til for at blive renlig, før de er mindst 18 måneder gamle, og de fleste børn er ikke klar til at begynde, før de er mindst to år.

Lad være med at begynde på pottetræning, mens der foregår andre store forandringer i dit barns liv. Det er bedst at starte på pottetræning, når livet er forholdsvis roligt. Hvis du er ved at flytte, skal have et barn til, barnet lige er startet i en ny børnehave eller hos en ny dagplejemor, eller oplever andre store forandringer, så udsæt pottetræningen til tingene har stabiliseret sig.

Lad være med at tøve med at bede om hjælp. Andre forældre, bøger, Internet og dit barns læge er alle udmærkede kilder til information og støtte med hensyn til pottetræning. Hvis du har et spørgsmål, så spørg!

Lad være med at lade barnet gå i våde bukser i længere perioder for at "lære" det at sige til. Hvis du lader dit barn sidde i våde eller snavsede underbukser, øvebukser eller bleer, vil det kun gøre huden på numsen øm og overfølsom for urinen, når han/hun tisser. Det vil forøge risikoen for, at barnet vil tilbageholde det og gøre modstand mod at gå på potten. Hjælp barnet med at få tørre bukser på omgående.

Lad være med at lade barnet sidde på potten i længere perioder ad gangen. Lange tvungne ophold på potten fører sjældent noget godt med sig, og de har tendens til at føre til, at barnet vil gøre modstand mod pottetræningen og i det hele taget opbygge en tendens til at undgå potten overhovedet.

Held og lykke med træningen!

13-11-1999

Skriv en kommentar


Du skal være logget ind for at kunne skrive en kommentar.

Login eller opret "Din side" her

Relaterede artikler

Forældre kræver bedre pasning

Børn skal smide bleen før de kommer i børnehave

Find alle relaterede artikler, brevkassesvar, debatter m.m. på Netbaby:

pottetræning

pottestol

Læs meget mere om kost og ernæring, udvikling og babys ve og vel:

Baby

Her finder du et væld af personlige gaver til især dåb. Babybogen - Barnets første bog, dåbsglas, legetøj, bordflag og meget mere. Alt sammen personliggjort med barnets navn. Kig ind!

 Min Personlige Gave

Få dit barns navn indgraveret i sutten. En pakke Navnesutter koster fra kr. 65. Klik ind på navnesutten.dk og se, hvordan dit barns navn ser ud på sutten.

 Navnesutten

Copenhagen Fertility Center behandler alle former for barnløshed. Ring og få en uforpligtende samtale med en speciallæge, eller besøg vores hjemmeside med de mange oplysninger til ufrivilligt barnløse.

 Copenhagen Fertility Center

Skal du gå til apa? Apa er kurser omkring fødslen og tiden efter. Se vores store udvalg af kurser med mange temaer bl.a. babymotorik og babyrytmik.

 apa - København


GRAVIDA - gratis magasin til dig

Få GRAVIDA helt gratis - magasinet med alt om den positive graviditet og fødsel.

MIN BABY - gratis magasin til dig

Få MIN BABY helt gratis - magasinet med alt om det bedste vi har.

DIT BARN - gratis magasin til dig

Få DIT BARN helt gratis - magasinet med alt om de skønne unger.© 1999-2022

Annoncering | Kontakt os | Om Netbaby | Generelle forbehold | Link til Netbaby | Index A-Å | Presse

Besøg også: Gravida.dk | Minbaby.dk | Ditbarn.dk | Facebook