Danmarks første donorbarn på vej For første gang har danske læger gjort en kvinde gravid med et barn, der blev udvalgt, fordi det kan redde en alvorligt syg søskende.
3979
Til oktober nedkommer en kvinde i Danmark med et barn, der med stor sandsynlighed kan redde livet for en alvorligt syg storesøster eller -bror.
For første gang er det nemlig lykkedes danske læger at gøre en kvinde gravid med et befrugtet æg med samme vævstype som et barn med en livstruende sygdom i samme familie. Teknikken er tidligere kun lykkedes ganske få gange uden for landets grænser.
Barnet er det første, der kommer til verden efter den såkaldte Patrick-lov, der blev vedtaget i Folketinget i marts 2004. Anledningen var den uhelbredeligt syge 5-årige Patrick, der kun kunne helbredes ved hjælp af væv fra den rette donor.
I løbet af de 2 år, hvor kvinden i den aktulle sag er blevet behandlet på Skejby Sygehus, har lægerne taget op imod 200 æg ud af hende, og undervejs har lægerne indgående diskuteret de etiske komplikationer.
Da loven blev vedtaget, mente 10 ud af 17 medlemmer i Det Etiske Råd, at det var uacceptabelt at anvende ægsortering for at redde syge søskende.