Stresset graviditet kan skade barnets mentale udvikling Stress kan nedsætte den mentale udvikling hos babyer i deres første leveår.
4273
Mange kvinder kan skrive under på, at nervøsitet overfor fødslen af et barn kan gøre graviditeten til en meget stressfyldt periode.
Nu viser ny forskning fra University Medical Center i Utrecht i Holland, at mødres stress under graviditeten kan have indflydelse på et barns mentale udvikling.
Selv i normale graviditeter uden risiko for komplikationer kan stressfaktorer måske sættes i forbindelse med nedsat mental udvikling hos spædbørn i deres første leveår.
I undersøgelsen af 170 førstegangsgravide mødre og deres babyer konstaterede man lavere resultater i mental udvikling hos spædbørn, der havde været udsat for deres mødres stress inden fødslen.
Effekten af stress på børnenes udvikling var stadig tydelig, selv om man havde taget højde for andre faktorer såsom fødselsvægt, uddannelsesmæssigt niveau og socioøkonomisk status.
Mødrenes stressniveau blev målt ud fra deres egne oplysninger omkring deres graviditetsbetingede bekymringer, såsom frygt for at skulle føde, frygt for at få et handicappet barn, og hvor meget de var udsat for stress i hverdagen.
Hvorfor stress har indflydelse på den mentale udvikling er stadig uklart, men forskerne mener, at det måske kan være fordi, stresshormoner fra moderen trænger ind i fosterets blodcirkulation og måske påvirker fosterets hjerneudvikling direkte.
Da resultaterne imidlertid kun er foreløbige (kun dækkende barnets første leveår) pointerer forskerne, at det ikke er sikkert, om effekten vil fortage sig eller vil forblive permanent.
Fødselslægerne bør være mere følsomme overfor stressniveauet hos gravide kvinder, så de kvinder, der har størst risiko, kan blive identificeret.
Forskerne konstaterer også, at en vis mængde stress er uundgåelig. Den frygt, der omgiver fødsler, er meget universel hos gravide kvinder, og den bør man ikke forsøge at bortforklare. Man skal hellere identificere de ting, som den enkelte kvinde er bange for, og behandle emnerne hver for sig.