For mange småbørn får dræn i ørerne Alt for mange små børn kommer ifølge en professor i narkose og får indopereret dræn i ørerne.
6659
Tusindvis af danske børn under 5 år opereres hvert år under fuld narkose i øret, selvom indgrebet ikke hjælper særlig meget på deres lidelse. Børnene opereres, fordi væske i mellemøret medfører ubehag eller svag hørenedsættelse.
Væske i mellemøret er ret normalt for de yngste børn, og ubehaget går som regel over af sig selv, hvis lægerne i stedet for operation vælger at se tiden an.
Det konkluderer professor Jørgen Lous fra Syddansk Universitet, der har stået i spidsen for en ny undersøgelse af øredræn. Undersøgelsen viser, at drænet kun har begrænset effekt på børn med kun lidt væske i ørerne.
"Der kan være bivirkninger ved såvel narkosen som ved indgrebet, der efterlader et lille ar på trommehinden. Det er der ingen grund til at udsætte barnet for, når lidelsen alligevel ofte forsvinder af sig selv", siger Jørgen Lous.
I Danmark gribes der til operation, hvis et barn har haft væske i mellemøret i tre måneder. Men vores undersøgelser viser, at lægerne generelt kan se tiden an i ½ år, før de overvejer en operation.