Gravid og overvægtig Læs om hvilke risici der kan være forbundet med at være overvægtig, når man bliver gravid.
7662
En undersøgelse foretaget af forskere i USA og Sverige baseret på svenske fødselsrapporter viser, at overvægtige kvinder får mere risikable graviditeter. Undersøgelsen fastslog, at højere vægt før graviditeten hos førstegangsfødende var forbundet med en højere risiko for dødsfald sent i forsterstadiet (dødfødte børn).
Overvægtige kvinder (med BMI mellem 25-30) havde 4 gange så stor risiko for at få et dødfødt barn som magre kvinder (med BMI under 20). Blandt kvinder der havde født før, havde de fede (med BMI over 30) også forøget risiko for at få et dødfødt barn, mens de magre flergangsfødende ikke havde det.
Undersøgelsen konkluderede også, at babyer født af magre førstegangsfødende mødre havde mindst risiko for at dø i den første uge efter fødslen. Risikoen forøgedes for babyer født af normale (med BMI mellem 20-25) og overvægtige mødre, der der fødte for første gang.
For fede kvinder var oddsene for, at deres nyfødte døde, 2½ gange større end for magre kvinder. Men for kvinder, der tidligere havde født, var risikoen for tidlige dødsfald for deres nyfødte ens i alle vægtgrupper.
Forskerne konstaterede også, at meget for tidlige fødsler (mindre end 32 ugers svangerskab) var hyppigst blandt fede førstegangsfødende, selvom fede kvinder, der tidligere havde født, havde færre for tidlige fødsler, end slanke kvinder havde. Tynde kvinder havde også størst risiko for at føde undervægtige babyer. Tykke kvinder, der havde født før, havde kun halv så stor risiko for at få børn med lav fødselsvægt.
Der er forøget risiko for både mor og foster, når moderen er overvægtig, før hun bliver gravid; imidlertid gennemgår de allerfleste kvinder en normal graviditet og fødsel. Hvis en tyk pige opdager, at hun er gravid, bør hun ikke bruge sin energi på at bekymre sig om risikoen, men i stedet koncentrere sig om at få den rigtige ernæring og passe godt på sig selv inden fødslen.
Den nævnte undersøgelse er yderligere grund til at sørge for at have den rigtige vægt, før man bliver gravid, men det skal dog understreges, at det ikke bør være det eneste beslutningsgrundlag for, om man skal blive gravid.
Denne undersøgelse viser sammenhænge mellem vægt og risici under graviditet, men den siger ikke noget om årsagerne. Vi ved heller ikke, om den måde man plejer sig selv under graviditeten er anderledes i Sverige og USA, og om det kan have påvirket undersøgelsen.
Noget af det man risikerer ved at være overvægtig, inden man bliver gravid, er foruden de nævnte risici for fosteret, at de fede kvinder selv har større risiko for at få problemer i forbindelse med graviditeten, såsom overfølsomhed, sukkersyge, og præeklampsi. Abnormaliteter i forbindelse med selve fødslen er også mere almindelige, f.eks. forlænget fødselsfase, svære fødsler og muligheden for kejsersnit.
Tykke kvinder bør forsøge at tabe sig, før de bliver gravide, men vægttabet skal ske 1 år eller mere før graviditetens begyndelse. Kvinder bør ikke forsøge at tabe sig i begyndelsen af en graviditet, da risikoen ved, at fosteret bliver underernæret, er større end de risici for fosteret, der er forbundet med moderens overvægt.
Men hvis moderen er på en godt afbalanceret diæt, som er alsidig og sund, når hun bliver gravid, burde det give fosteret rigelige ernæringsmæssige betingelser. Nogle slankekure, såsom diæter betående af proteinrige væsker, udgør dog en risiko for den sunde udvikling af fosteret, og de kan ikke anbefales til kvinder, som er eller som planlægger at blive gravide.
Generelt er det ikke nødvendigt med kosttilskud, da en sund og alsidig kost sædvanligvis er nok til at give den ekstra næring, der er behov for under graviditeten. Der er dog én stor undtagelse: Det anbefales absolut, at kvinden tager folat og folinsyre i månederne før hun bliver gravid og i graviditetens tidlige stadie.
Folat er bevist at have en beskyttende virkning mod misdannelser i nervesystemet (såsom spina bifida). Dette er specielt vigtigt for kvinder, der selv har eller har haft nervebanelidelser i familien. De bør tage større doser folat (4 mg om dagen), før de bliver gravide. Man må heller ikke tage mere tilskud af A-vitamin end højst 5.000 internationale enheder om dagen, fordi overskydende A-vitaminer kan føre til fødselsskader.
Traditionen siger, at gravide kvinder skal spise for 2, men det er ikke nogen god måde at anskue tingene på, hvis man tror, at nummer 2 person skal æde som en hest. I realiteten behøver en gravid kvinde kun gennemsnitligt 200 kalorier mere om dagen. Det er ikke så meget. Og disse ekstra kalorier bør være næringsrige og ikke komme fra et stykke chokolade.
Hvor meget bør man tage på i løbet af graviditeten?
Slanke kvinder bør tage 13-19 kilo på, normalvægtige kvinder mellem 11 og 16 kilo, og overvægtige kvinder 7-11 kilo.
Kvinder tager normalt kun en lille procentdel af denne vægt på i de første 3 måneder (ca. 1-3 kilo). Efter de første 3 måneder tager de fleste ca. 0,5 kilo på om ugen. Det vil typisk variere noget, således at man kan tage 700 gram på i den ene uge og kun 300 gram den næste uge.
Men så længe din vægtforøgelse er nogenlunde konstant uden nogen pludselige op- eller nedture, kan man generelt sige, at det går fint.
I løbet af de sidste 3 måneder tager de fleste kvinder gennemsnitligt 5 kilo på. Vægtforøgelsen i denne periode kan dog godt variere noget fra denne vægt og stadig blive anset for normal.