Er du gravid eller har en baby? Læs alt om graviditet og børn her på Netbaby.dk
Brugernavn: Password: Husk login|Ny bruger?
Forside|Indkøbsguide|Gode tilbud|Din side|Forum|Grupper|Brevkasse|Blog|Konkurrencer
Før graviditet|Gravid|Fødsel|Baby|Mor|Far|Navne|Flere:
Søg:
 NYT!  DIT BARN - GRATIS MAGASIN TIL DIG

Læs den nye udgave af magasinet DIT BARN - et GRATIS magasin til dig med alt om de skønne unger! Læs det gratis her
Gode råd til bedsteforældre Gode råd til bedsteforældre

Det er nemt at definere forældrenes rolle i opdragelsen af den nye baby, men hvilken rolle skal de nye bedsteforældre spille?

 7341  19-02-2001

Når en baby bliver født, skabes der samtidig nye familierelationer. Sønner og døtre bliver forældre, og forældre bliver bedsteforældre. Det er nemt at definere forældrenes rolle i opdragelsen af den nye baby, men hvilken rolle skal de nye bedsteforældre spille?

Heldigvis bruger de allerfleste bedsteforældre deres sunde fornuft, når de har med deres børnebørn at gøre. Mens bedsteforældrene bibringer glæde og hjælpende hænder til den lille nye families liv, kan det faktum, at de gerne vil involvere sig, sommetider skabe konflikter mellem generationerne.

Her er nogle basale tips, der måske kan hjælpe nye bedsteforældre med at udvikle og bibeholde gode følelser mellem dem selv og deres børnebørns forældre.

Giv gode råd - når I bliver spurgt

Den første og vigtigste regel for bedsteforældre er altid at respektere barnebarnets forældre. Førstegangsforældre er ofte usikre på deres egne roller som fædre og mødre, og uopfordrede råd fra velmenende bedsteforældre kan være en stor kilde til irritation. Alt for mange forslag vil ryste de nye forældres egen selvsikkerhed ved at antyde, at de ikke gør deres job godt nok. Bedsteforældre ville blive forbavset, hvis de vidste, hvor godt nybagte forældre i dag kan finde ud af tingene selv. Og hvis der er behov for hjælp, vil de nye forældre som regel vende sig til de forældre, der har praktiseret størst tilbageholdenhed med hensyn til at give gode råd.

Støt forældrene

Forældre og bedsteforældre har ofte forskellig opfattelse af det at være forældre. Livsstilsværdier og børnepasningspraktikker ændres fra generation til generation. Mens det sommetider kan være svært for nye bedsteforældre ikke at sige noget, bør de altid respektere forældrenes ønsker og følelser. Hold jer tilbage og lad forældrene tage deres egne beslutninger, med mindre selvfølgelig barnets velfærd står på spil. Imens skulle bedsteforældre ødsle med deres ros til sønner og døtre, så de nye forældre ved, at der bliver sat pris på deres indsats: "Du klarer det vel nok fint med vores barnebarn".

Kritiser aldrig forældrene i barnets påhør

Bedsteforældre bør altid være tilbageholdende med at fortælle deres egne børn, hvad de bør og ikke bør gøre, da kritik vil gøre mere skade end gavn, og kun kan underminere forældrenes autoritet. Men hvis noget skal siges, så lad være med at sige det, når børnebørnene hører på det. Desuden er bemærkninger som "Du skal ikke fortælle din mor og far dette", eller "Hvis du ikke må for dine forældre, så må du godt for os" klart destruktive. Bedsteforældre bør respektere deres barns måde at være forælder på og hans/hendes husregler.

Gode aktiviteter er bedre end gaver

Bedsteforældre har meget mere at give end gaver. Den tid de kan beskæftige sig med deres barnebarn er den rigtige gave. Desuden afleder evindelige gaver opmærksomheden fra mere vigtige familierelationer. Koncentrer jer om aktiviteter, som travle forældre ikke har tid til at gøre. F.eks. elsker de små at køre tur i klapvognen, titte-bøh lege, samt lette børnerim og sange. Lidt større børn elsker at læse bøger, og de kan godt lide at komme på legepladsen eller en tur i parken og lege i sandkassen. Ældre børn kan godt lide at høre historier om deres bedsteforældre, da de var små, og høre om de ulykker, deres egne forældre lavede som børn.

Undgå forvirring i rollefordelingen

Bryderier, som bedsteforældre og forældre kan have med hinanden, opstår sommetider på grund af forvirring omkring spørgsmålet om, hvem det er, der bestemmer. Dette problem er meget almindeligt, når bedsteforældrene passer barnet, mens forældrene er på arbejdet. Det er tit svært for både forældre og bedsteforældre at fastholde deres rolle, når en bedsteforælder en del af tiden skal optræde som forælder. Husk på, at bedsteforældrene ikke længere er forældre, men kærlige og ivrige lyttere, som kun kommer med gode råd, når de bliver bedt om det.

Hold kommunikationslinierne åbne

Når konflikter mellem generationerne er uundgåelige, er det den smarte bedsteforælder, der holder kommunikationslinierne åbne til deres børn. Familieforhold bliver ikke målt på det antal måder, forældre og bedsteforældre er uenige, men på måden disse uenigheder bliver løst. Forældre kan skabe denne forbindelse ved at inddrage bedsteforældrene i aktiviteterne omkring planlægningen af fødslen, og ved at invitere dem til at være der, når babyen bliver/er blevet født. Nye forældre bør bede om hjælp, når babyen er kommet. Hvem er bedre til at tage sig af den nye mor og den nye baby end den nye bedsteforælder?

Tilbyd din hjælp

Bedsteforældre, der hjælper til i stressperioder, vil altid blive påskønnet. Tilbyd at passe babyen, når forældrene trænger til et pusterum, eller træd til, hvis en af forældrene bliver syg. Men vær forsigtig med ikke at skubbe på. Hvis barnebarnets forældre afviser jeres tilbud om hjælp, er det blot fordi de forsøger at klare det selv, og bedsteforældrene bør ikke tage det personligt.

Det er ikke nemt

Det er ikke nemt at være den perfekte forælder, og sommetider er det endnu sværere at være den perfekte bedsteforælder. Nutidens forældre bør faktisk give deres barns bedsteforældre en chance for at dele ud af deres mangeårige klogskab og erfaring. Bedsteforældre har knus, tid og en følelse af styrke og stabilitet at give. Når alt kommer til alt, vil børnebørn altid have glæde af den ubetingede kærlighed og opmærksomhed, som bedsteforældrene har givet dem, siden den dag de blev født.


Skriv en kommentar


Du skal være logget ind for at kunne skrive en kommentar.

Login eller opret "Din side" her

Relaterede artikler

Få mere tid til alt det vigtige 20-02-14
Vi stresser vores bedsteforældre 10-04-11
Bedsteforældre går ned med stress 18-05-10
Mormor og morfar besøger oftere børnebørnene 27-12-07
Bedstefar hentede forkert barnebarn 22-11-06
Bedsteforældre er nødvendige 03-03-06
Find alle relaterede artikler, brevkassesvar, debatter m.m. på Netbaby:

bedsteforældre

Læs meget mere om rollen som bedsteforældre i vores sektion:

Bedsteforældre
Læs den nyeste udgave af magasinet MIN BABY - et GRATIS magasin til dig, med alt om det bedste vi har!

 Min Baby
På BabyFree.dk kan du få en lang række gratis ting til dig og dit barn.

 BabyFree.dk
Copenhagen Fertility Center behandler alle former for barnløshed. Ring og få en uforpligtende samtale med en speciallæge, eller besøg vores hjemmeside med de mange oplysninger til ufrivilligt barnløse.

 Copenhagen Fertility Center
Advokat Thomas Torré-Christiansen er specialist i at rådgive kvinder, der er blevet opsagt på grund af graviditet eller barsel. Her kan du altid få en gratis vurdering af din sag.

 Homann Advokater


Få en skøn babypakke

Få et lækkert babytæppe + bogen Skal vi lege? + knitrebogen Gården. Du skal kun betale 39 kroner i porto.

GRAVIDA - gratis magasin til dig

Få GRAVIDA helt gratis - magasinet med alt om den positive graviditet og fødsel.

MIN BABY - gratis magasin til dig

Få MIN BABY helt gratis - magasinet med alt om det bedste vi har.

DIT BARN - gratis magasin til dig

Få DIT BARN helt gratis - magasinet med alt om de skønne unger.© 1999-2018

Annoncering | Kontakt os | Om Netbaby | Generelle forbehold | Link til Netbaby | Index A-Å | Presse

Besøg også: Gravida.dk | Minbaby.dk | Ditbarn.dk | Babyfree.dk | Babyklik.dk | Babyklubben.dk | Netbaby.no | Facebook