Er du gravid eller har en baby? Læs alt om graviditet og børn her på Netbaby.dk
Brugernavn: Password: Husk login|Ny bruger?
Forside|Indkøbsguide|Gode tilbud|Din side|Forum|Brevkasse|Blog|Konkurrencer|Gratis magasiner
Før graviditet|Gravid|Fødsel|Baby|Mor|Far|Navne|Flere:
Søg:
 GRATIS!  LÆS DET NYE "GRAVIDA" GRATIS

Læs den nye udgave af GRAVIDA - et GRATIS magasin til dig med alt om den positive graviditet og fødsel. Læs det gratis her
Et liv med børneeksem Et liv med børneeksem

Charlotte er mor til Malthe på 2 år, som har haft børneeksem hele livet. Fra Malthe var ca. 5 måneder gammel og godt et år frem, var dele af hans krop stort set konstant dækket af eksem og tykke sårskorper.
 4387 

Skrevet af Charlotte

Vi er en familie på 4. Min mand Karsten er 30 år, og jeg er selv 28. I de sidste 4½ år har jeg gået hjemme med vores 2 børn. Vi har Mads på 4½ år og Malthe, der lige er fyldt 2 år.

Lige fra fødslen kunne vi se, at der var noget galt med Malthe. Han havde knopper i hovedet, og hans vejrtrækning var hivende og besværet. Vi fik at vide af lægen, at det var børneeksem.

Malthe har arvet børneeksemet fra sin far Karsten. Men Malthes eksem var fra starten meget voldsomt og langt værre end Karstens. Fra Malthe var ca. 5 måneder gammel og godt et år frem, var dele af hans krop stort set konstant dækket af eksem og tykke sårskorper. Hele hans ansigt var et stort væskende sår, og han græd og klynkede næsten døgnet rundt. Hans immunforsvar var også meget svækket, så han blev tit syg på anden vis.

Eksemet ændrede vores liv radikalt

Det er meget hårdt og tidskrævende at få et eksembarn, og vi måtte lægge familiens rutiner helt om. Dagen igennem smurte jeg Malthe ind i cremer og salve og rensede hans sår for at undgå infektioner.

Flere gange dagligt skulle han have skiftet tøj, fordi sårene væskede, og jeg blev også nødt til at skifte min egen bluse tit.

Han græd og pylrede konstant og ville krammes. Det var tydeligt, at han ville hjælpes, men der var ikke noget, jeg kunne gøre. Jeg kunne ikke engang give ham et knus på grund af sårene.

Det var svært at give Malthe mad. Han er allergisk over for mange fødevarer, og de fleste gange resulterede fast føde i en forværring af eksemet.

Om natten sov han for det meste kun et kvarter ad gangen. Så vågnede han, fordi det kløede og gjorde ondt. På en helt almindelig nat nåede vi gerne at skifte sengetøj fire gange. I lange perioder sov vi ikke mere end sammenlagt to timer hver nat.

Det sætter selvfølgelig sit præg på en familie, når man sover så lidt. Man er utrolig sårbar og bliver let vred eller ked af det. Men Malthe skulle plejes og trøstes dagen igennem, og der var også ufattelige mængder vasketøj, som skulle ordnes. Det var svært at finde tid til familie og venner, og vores ægteskab fik heller den opmærksomhed, vi kunne ønske os.

Det gik også ud over vores ældste søn Mads. Vi gjorde os umage for at opretholde faste rutiner, og vi gjorde en dag om ugen til familiedag, hvor vi kunne tage i skoven eller lignende. Så vidste Mads, at han her ville få den opmærksomhed, der ikke var tid til i det daglige.

Udenfor stirrede andre voksne på Malthe. Nogle bebrejdede mig, at jeg ikke passede ham ordentligt. Der var aldrig nogen, der sagde: "Sikke et sødt barn du har". Det var hårdt, for man har brug for anerkendelse af, at man gør et enormt stykke arbejde for at få hverdagen til at hænge sammen.

Vi prøvede fra starten af at behandle Malthes eksem, men intet hjalp. Hos lægerne fik vi tit forskellige oplysninger. Det forstærkede vores oplevelse af at være ramt af en uhelbredelig og uforklarlig sygdom. Måske var vi ikke gode nok til at følge lægernes anvisninger til punkt og prikke. Vi var tit for udkørte til at huske de præcise behandlingsvejledninger.

Et vendepunkt

Redningen kom lidt tilfældigt. Karsten gik til speciallæge for sin eksem og prøvede en helt ny hormonfri salve. Normalt skal man være 2 år, før man må bruge den, men speciallægen så et billede af Malthe og gav ham lov til at prøve den, selvom han ikke var gammel nok.

Hans eksem forsvandt i løbet af en uge, og i dag kan man næsten ikke se, at han har børneeksem. Det har betydet en kolossal forbedring af Malthes humør, appetit og helbred, og det har selvfølgelig også betydet meget for os som familie. Vi har fået overskud til mange af de ting, der før i tiden virkede fuldstændig uoverkommelige.

Kilde: "Vores Liv med børneeksem" af Charlotte Hermansen udgivet af Atopisk Eksem Forening. Hæftet kan rekvireres ved at rette henvendelse til Atopisk Eksem Forening på telefon 33 12 11 78.

02-07-2003

Skriv en kommentar


Du skal være logget ind for at kunne skrive en kommentar.

Login eller opret "Din side" her

Relaterede artikler

Urter lindrer børneeksem

Økologisk mælk beskytter småbørn mod eksem

Lussingesyge i københavnske institutioner

Advarsel mod mæslinger

Alkohol under graviditeten øger risiko for børneeksem

Børnesygdomme er næsten udryddet i Danmark

Find alle relaterede artikler, brevkassesvar, debatter m.m. på Netbaby:

børneeksem

børnesygdomme

Læs mange flere spændende fødselsberetninger og skriv din egen:

Din historie

Her finder du et væld af personlige gaver til især dåb. Babybogen - Barnets første bog, dåbsglas, legetøj, bordflag og meget mere. Alt sammen personliggjort med barnets navn. Kig ind!

 Min Personlige Gave

Få dit barns navn indgraveret i sutten. En pakke Navnesutter koster fra kr. 65. Klik ind på navnesutten.dk og se, hvordan dit barns navn ser ud på sutten.

 Navnesutten

Copenhagen Fertility Center behandler alle former for barnløshed. Ring og få en uforpligtende samtale med en speciallæge, eller besøg vores hjemmeside med de mange oplysninger til ufrivilligt barnløse.

 Copenhagen Fertility Center

Skal du gå til apa? Apa er kurser omkring fødslen og tiden efter. Se vores store udvalg af kurser med mange temaer bl.a. babymotorik og babyrytmik.

 apa - København


GRAVIDA - gratis magasin til dig

Få GRAVIDA helt gratis - magasinet med alt om den positive graviditet og fødsel.

MIN BABY - gratis magasin til dig

Få MIN BABY helt gratis - magasinet med alt om det bedste vi har.

DIT BARN - gratis magasin til dig

Få DIT BARN helt gratis - magasinet med alt om de skønne unger.© 1999-2021

Annoncering | Kontakt os | Om Netbaby | Generelle forbehold | Link til Netbaby | Index A-Å | Presse

Besøg også: Gravida.dk | Minbaby.dk | Ditbarn.dk | Facebook