Pædagoger kritiserer frit valg Børn i Lyngby-Taarbæk Kommune kan fremover beholde deres plads på ventelisten, selvom de har fået tilbudt en daginstitution.
4086
Et enigt socialudvalg i Lyngby-Taarbæk Kommune har netop givet forældre lov til at lade deres barn vente på favoritinstitutionen, selv om barnet har fået en plads inden for eget distrikt.
"Børn og pædagoger betaler prisen for det, der meget nemt kan udvikle sig til gennemgangslejre", siger lederen af Carlshøj Vuggestue i Lyngby, Elsebeth Smith.
Hun kan sagtens forstå forældrenes ønske om mere frihed, men kortere forløb og mange skift mellem institutioner giver ikke den stabile ramme, som børn og pædagoger har brug for, mener hun.
Det frie valg kan desuden skabe sin egen onde cirkel, fordi nogle forældre vil fravælge institutioner med stor udskiftning, påpeger børnehaveleder i Børnehuset Bulderby, Winnie Sophia Nielsen.
Dagplejen hårdt ramt
Især dagplejen bliver ramt af forældrenes nye muligheder, mener leder af dagplejen Annemette Baden.
"Dagplejens små grupper på 3-4 børn er specielt sårbare over for den uro, det giver, når børn flytter og nye børn skal ind", siger hun.
Den Kommunale Dagpleje i Lyngby-Taarbæk Kommune har omkring 300 børn og 85 dagplejere.
Socialudvalget har foreløbig nedsat en arbejdsgruppe, der skal se på, hvad det frie valg betyder især for dagplejen.
"Vi kan også få lejr-tendenser i den nordlige del af kommunen - i Taarbæk, der i forvejen er underforsynet med børn. Men ellers er jeg glad for at kunne tilbyde forældre det frie valg, som de har ønsket længe. Skulle nogle institutioner blive gennemgangslejre, må vi hjælpe dem til et bedre image", siger formanden for socialudvalget, Jørn Moos (C).
Tendens i tiden
"Frit valg er en tendens i tiden. Vi har ikke specielt lange ventelister og overholder pasningsgarantien på ét år. Desuden må vi efterhånden være en af de sidste kommuner, der ikke er sprunget på frit-valgs-vognen", siger socialdirektør Lene Hansen.
København er en af de kommuner, der ikke har frit valg. Her kan forældre som hovedregel vælge mellem to institutioner. Får barnet plads det ene sted, ryger barnet af ventelisten.
"De to skud i bøssen giver en gennemskuelig venteliste, og vi undgår lettere gennemgangslejre, der kan være et problem især for institutioner i udkantsområder", siger kontorchef Jørgen Hanghøy fra familie- og arbejdsmarkedsforvaltningen i Københavns Kommune.