Kaffe øger risikoen for dødfødsel Gravide kvinder, der drikker store mængder kaffe, har en øget risiko for at få et dødfødt barn. Det viser en ny dansk undersøgelse, der er den første af sin slags.
3824
Gravide kvinder, der drikker store mængder kaffe, har en øget risiko for at få et dødfødt barn. Det viser en ny dansk undersøgelse, der er den første af sin slags.
18.500 graviditeter hos danske kvinder er blevet undersøgt, og det viser sig, at de kvinder, der dagligt drikker 8 kopper kaffe eller derover, har 2-3 gange større risiko for at få et dødfødt barn.
Mange af de kvinder i undersøgelsen, der drak meget kaffe, var også rygere og havde et stort forbrug af alkohol, men selv når der tages højde for dette, var dødeligheden blandt børn af kaffestorforbrugerne stadig dobbelt så stor.
Reservelæge Kirsten Wisborg fra perinatal epidemiologisk forskningsenhed på Skejby Sygehus var leder af undersøgelsen. Hun fortæller, at selvom 18.500 kvinder måske lyder af mange, så er det relativt få, når man skal undersøge så sjældent et fænomen.
Men det har alligevel kunnet lade sig gøre at påvise en statistisk forskel på baggrund af i alt 11 dødfødsler blandt kaffestorforbrugerne i undersøgelsen.
Forskerne kan ikke sige, hvad det er i kaffen, der giver effekten, men det er muligvis koffeinen.