De mystiske dødsfald, hvor ellers raske babyer pludselig blev fundet døde i deres vugge, er stort set forsvundet i Danmark.
Efter at Sundhedsstyrelsen i december 1991 ændrede sin rådgivning og opfordrede forældre til altid at lægge deres barn til at sove på ryggen, er antallet af dødsfald nu kun en sjettedel af, hvad det var tidligere.
Derimod ser sygehuslægerne nu, at flere babyer bliver skæve i hovedet, fordi de i den første tid vælger at dreje hovedet til en bestemt side, når de skal sove.
Speciallæge Karin Helweg-Larsen fra Statens Institut for Folkesundhed har kigget nærmere på tallene, og ifølge hende har 20 babyer lidt vuggedøden det seneste år, hvor det tilbage i 1991 var 120 spædbørn, der døde om året.
"Få folkesundhedskampagner har haft lignende resultater, og det er der mange forklaringer på. Dels har jordemødre, sundhedsplejersker og praktiserende læger været gode til at formidle budskabet, og dels er nybagte forældre en meget motiveret gruppe, som gerne vil gøre det så godt som muligt", mener Karin Helweg-Larsen.
Vuggedød blev beskrevet første gang som et selvstændigt syndrom i 1969, og det har altid været omgivet af en vis mystik, fordi babyerne dør uden forudgående sygdomstegn, og uden at en obduktion bagefter har kunnet vise tegn på, at de fejlede noget, var misdannede eller misrøgtede.
Også i de andre nordiske lande samt Holland, New Zealand og Australien har man gode erfaringer med at lægge børnene på ryggen i ikke alt for varme soveværelser, som et andet råd lyder.
Sundhedsstyrelsens gode råd mod vuggedød har nu også haft en bivirkning, fortæller børne- og ungelægen Vibeke Manniche.
"Selv om der ikke findes præcise tal for det, ser vi flere børn nu, som får kraniet trykket skævt eller fladt, fordi de hele tiden ligger på ryggen. Det så vi ikke tidligere", forklarer Vibeke Manniche, som dog mener, at der er råd mod dét problem.
"Dels kan man give børnene en blød hovedpude, og dels kan man forsøge at vende barnets hoved fra den ene side til den anden, når det skal sove i de første 3-6 måneder", understreger hun.
Vibeke Manniche anbefaler også, at de små ligger på maven, når de er vågne, for at rette op på skavankerne. Det træner også musklerne i maven, ryggen og nakken, påpeger hun.
En undersøgelse fra Institut for Kvinde- og Børnesundhed i Göteborg har netop vist, at kvinder, der ammer deres børn, mindsker risikoen for, at deres barn lider vuggedøden.
I forvejen var det kendt, at kvinder, der ikke ryger under graviditeten, også forbedrer barnets chancer for at overleve i forhold til gravide rygere.
Kilde: Fyens Stiftstidende
06-01-2003

|