Børn får både mors og fars efternavn Næsten halvdelen af forældre under 30 år vælger begge efternavne til deres børn.
3987
Næsten halvdelen af forældre under 30 år vælger begge efternavne til deres børn. 42 procent af de 30-45-årige giver ligeledes deres afkom begge familienavne.
Det fremgår af en ny undersøgelse, som Vilstrup Research har lavet for Politiken. Undersøgelsen er unik, da ingen offentlige instanser registrerer, hvilke efternavne børn får.
"Men mit indtryk er, at rigtig mange vælger at give børnene begge efternavne. Det hænger sammen med, at par i dag synes, at deres efternavne er ligeværdige, når det kommer til, hvad børnene skal hedde", siger Michael Lerche Nielsen fra Institut for Navneforskning.
"Personligt mener jeg, det er pragtfuldt, at kvinder i dag insisterer på, at deres børn også skal have deres slægtsnavne. Det cementerer, at kvinder ikke længere er en handelsvare, der blot opsluges af mandens slægt, når hun bliver gift", siger præst Kathrine Lilleør.
Navneforsker Michael Lerche Nielsen peger på en bagside ved den nye navnetrend: Den kan føre til, at vi mister vores slægtsfornemmelse.
"I dag tilrettelægger vi selv vores liv. Derfor er det nok ikke længere så vigtigt for os at signalere med vores efternavn, at vi tilhører en bestemt slægt. Vi vil hellere skabe vores egen unikke familie - som vel at mærke skal udstyres med et ganske særligt navn. Men det betyder altså, at man på nogle generationer taber slægtslinjen", siger Michael Lerche Nielsen.
Han forudser også et problem, når de mange børn med dobbelte efternavne vokser op og gifter sig med andre, der også har to efternavne.
"Det kan da godt ske, at der bliver et vældigt rod i navneforskernes stamtræer med alle disse fælles efternavne. Men jeg synes altså, at udviklingen er herlig - eller måske skulle jeg snarere sige ærlig. For ved at give vores børn begge efternavne, toner vi jo rent flag om, hvem der har skabt børnene".
Overføres resultatet fra undersøgelsen til faktisk fødte i 2001, blev der det år født over 30.000 børn, som fik begge forældres efternavne.
Juridisk set er det kun det sidste efternavn på navneattesten, der er "rigtigt", mens det andet ifølge Civilretsdirektoratet tæller som et mellemnavn.