Adoptivbørn oplever tab i deres første levetid, som kan give dem store psykiske problemer senere i barndommen - problemer, som deres adoptivforældre ofte føler, at de står alene med.
"Det er vores oplevelse, at det er problemer, der tager til i omfang. I takt med at der åbnes for adoption fra nye lande - blandt andet i Østeuropa - ser vi børn, der kan være meget belastede. Adoptivbørn i det hele taget kommer igennem tab, fordi de skilles fra dem, der tog sig af dem i deres første levetid og kommer til et nyt miljø. Det kan give dem store adfærds- og følelsesmæssige problemer senere", siger psykolog Birgit Cederholm fra Børne- og Ungeafdelingen under Københavns Amt.
I et forsøg på at hjælpe børnene og deres adoptivforældre, før det når så vidt, at der er brug for egentlig behandling, vil amtet fra 2003 tilbyde forældre gruppesamtaler med Birgit Cederholm som deltager.
"Adoptivforældrene føler sig ofte meget alene med problemerne, så vi forestiller os, at det vil hjælpe dem at snakke med andre, der oplever noget tilsvarende", forklarer Birgit Cederholm.
Formand Michael Paaske fra Adoption og Samfund hilser initiativet velkommen: "Det er alle tiders, hvis man kan støtte hinanden på den måde. Det er generelt meget diffust, hvor adoptivforældre skal henvende sig for at få hjælp".
Michael Paaskes erfaring er, at der især kan opstå problemer i forbindelse med identitetsdannelse hos børnene, når de begynder at spørge sig selv og andre, hvem de er, og hvor de kommer fra.
Kilde: Politiken
24-12-2002

|