Ernæring under graviditeten Sørg for at spise rigtigt, når du er gravid.
9773
Din helbredsmæssige og ernæringsmæssige tilstand før du bliver gravid har ikke alene indflydelse på din evne til at blive befrugtet, men også på din babys helbred – og dit eget helbred på længere sigt.
For at hjælpe med til at sikre undfangelse og fødsel af en sund baby, og for at beskytte dit eget helbred, bør du sørge for, at din vægt bliver reguleret op/ned til din idealvægt, allerede før du prøver at blive gravid.
Hvis du er underernæret og undervægtig, kan det forårsage, at du holder op med at menstruere og dermed bliver ude af stand til at blive gravid. Hvis du alligevel bliver gravid, mens du er fejlernæret, starter du med utilstrækkelige lagre af ernæring til både dig selv og din baby. For at formindske dine chancer for at få en for tidlig født baby med for lav fødselsvægt, der vil have større risiko end normalt for at få foster- og fødselsskader, er det vigtigt at du begynder at spise rigtigt, før du bestemmer dig for at prøve at blive gravid.
Overvægtige kvinder løber også risikoen for flere komplikationer under graviditeten og har en tendens til at tage mere på i vægt under graviditeten end normalvægtige kvinder. Hvis du er meget tyk, har du en større risiko for at udvikle for højt blodtryk eller graviditets-diabetes, som er en slags sukkersyge, der udvikles under graviditeten og som regel forsvinder igen bagefter, men som udgør en risiko for både mor og barn. Du kan også risikere at få en overvægtig baby. Men hvis du er overvægtig og bliver gravid alligevel, så er tiden ikke inde nu til at prøve at tabe dig. I stedet må du arbejde lidt hårdere for ikke at tage mere på end et passende antal kilo gennem hele din graviditet.
Vægt
Vægten sammenlignet med højden er den mest pålidelige metode til at beregne, om din vægt før graviditeten er passende. Den bedste metode er at checke dit BMI-tal (Body Mass Index). Man kan få standardtabeller for højde og vægt ud fra hvilke, man kan beregne sit BMI. Gravide kvinder som starter på en sund vægt, skal tage mellem 12 og 16 kilo på. Undervægtige kvinder bliver måske nødt til at tage op til 20 kilo på, og overvægtige kvinder kun 6-7 kilo. Din læge kan vejlede dig med hensyn til hvilket mål, du skal sætte dig, ud fra både din alder, din højde og din vægt da du blev gravid. Han har nogle særlige skemaer om passende vægtforøgelser under graviditeten beregnet ud fra forskellige kvinders forskellige kriterier.
Energi
For at få alle de næringsstoffer du behøver uden at spise for meget under en graviditet, skal du vælge din mad med omtanke. Hold dig til retningslinierne i madpyramiden, men tilføj et ekstra dagligt måltid fra hver af de fem hovedgrupper.
Under en graviditet har du brug for 300 ekstra kalorier om dagen, men kun i de sidste 2/3 af graviditeten (ikke de første tre måneder). Passende kalorieindtagelse er vigtig for fosterets vækst og udvikling og for moderens evne til at tilpasse sig belastninger af hendes krop, så som infektioner eller pletvise blødninger. Ekstra kalorier under graviditeten er nødvendige for dannelsen af nyt væv til både foster og moderkage, for den ekstra forbrænding det nye væv kræver, og for den forøgede energi, der skal til for at flytte rundt på den ekstra kropsvægt, når man er fysisk aktiv. Da kvindens kropsvolumen forøges med ca. 20% under graviditeten, vil arbejde der kræver en masse bevægelse forbrænde op til 20% mere energi. Alt dette taget i betragtning har man beregnet, at graviditetens totale energiforbrug er på i alt ca. 80.000 kcal – eller sagt på en anden måde 300 kalorier ekstra om dagen. Al yderligere ændring af dit energiforbrug under graviditeten skal baseres på, hvor fysisk aktiv du er. Da kalorieforbrændingen varierer så enormt fra person til person, er den bedste rettesnor for en rigtig mængde kalorieindtagelse en tilfredsstillende vægtforøgelse.
Da du også behøver ekstra protein, B-vitaminer, D-vitamin og mineraler som kalcium, fosfor, jern og zink, bør disse 300 ekstra kalorier komme fra skummetmælk og andre mejeriprodukter, magert kød, bønner, kærnebrød og morgenmadsprodukter med fuldkorn, citrusfrugter, mørkegrønne bladgrøntsager og andre ernæringsrige fødevarer.
Hvis du er vegetar, bør du være særlig omhyggelig med at få nok protein, jern og B12-vitamin under graviditeten. Lægen vil måske ordinere eller bare anbefale et multivitamin/mineral tilskud med jern for at være sikker på, at du imødekommer de særlige krav til ernæringen.
Proteiner
Kompliceret nyt væv bliver dannet under graviditeten i et tempo, der er hurtigere end på noget andet tidspunkt i en kvindes liv. Protein er altafgørende til dette formål, men under en graviditet kan proteinbehovet ikke adskilles fra behovet for kalorier og andre næringsstoffer. Da energi kræver førsteprioritet ved forbrændingen under graviditeten, vil protein blive brugt til at lave energi, hvis kulhydrater og fedt ikke indtages i tilstrækkelige mængder. Således vil forøget kalorieindtagelse forbedre udnyttelsen af protein. Eksperterne anbefaler, at gravide kvinder indtager 10 gram ekstra protein om dagen.
Vitaminer og mineraler
Det er videnskabeligt bevist, at bortset fra jern kan en gravid kvindes behov for vitaminer og mineraler dækkes af kosten alene. Man skal dog være opmærksom på, at hvis man har usædvanlige kostvaner, eller der er restriktioner for, hvad man må få, kan det blive nødvendigt med kosttilskud. For kvinder der spiser forkert og for kvinder i højrisiko-kategorier som f.eks. dem der venter mere end ét barn, storrygere, dem der drikker alkohol eller tager stoffer, anbefales det at tage en multivitamin/mineral pille, der skal indeholde jern, zink, kobber, kalcium, B6-vitamin samt C og D vitaminer.