Kvinder bliver ældre før de får børn Danske kvinder er i gennemsnit 28,2 år, når de får deres første barn, og dermed er gennemsnitsalderen for førstegangsfødende steget med 5 år siden 1969.
2705
Danske kvinder er i gennemsnit 28,2 år, når de får deres første barn, og dermed er gennemsnitsalderen for førstegangsfødende steget med 5 år siden 1969. Det viser nye tal fra Sundhedsstyrelsen.
Kvinder og mænd udskyder forældreskabet, fordi de først skal have uddannelse og job på plads. De ønsker sig også en god bolig, og så skal man finde den rette partner.
Endelig er livet i 20'erne så interessant, at stadig færre ønsker sig børn, før de bliver omkring 30 år. Mere end halvdelen af alle danske børn bliver i dag født af kvinder, der er over 30 år.
Men når "projekt barn" går i gang, kan naturen spille parrene et pus, for på det tidspunkt er kvindernes fertilitet begyndt at falde, og ønskebarnet kan lade vente på sig.
"Som fagpersoner kunne vi godt ønske os, at kvinderne fik børn, når de var mellem 22 og 27 år. Der har de lettere ved at blive gravide og lettere ved at føde, men vi må bøje os for, at kvinder uddanner sig og udskyder at få børn", siger administrerende overlæge Charlotte Wilken-Jensen, der er formand for gynækologerne i Danmark og desuden læge i foreningen Sex og Samfund.
Det betyder, at samfundet må bruge flere ressourcer på at hjælpe par med at få børn, som selv ville have kunnet klare den sag, hvis de var begyndt 5 eller 7 år tidligere. Desuden bliver graviditeterne mere komplicerede, og risikoen for at få en blodprop eller sukkersyge under svangerskabet stiger. Fødslerne bliver også mere vanskelige, og det er en af årsagerne til, at brugen af kejsersnit er hastigt opadgående.
Komiteen for Sundhedsoplysning har netop lavet en pjece, der skal få mænd og kvinder i 20'erne til at overveje, hvornår de ønsker at stifte familie.