Epiduralblokade Fordele og ulemper ved brugen af epiduralblokade (rygmarvsbedøvelse).
14208
Smertetærskelen under fødslen varierer enormt fra kvinde til kvinde. Nogle kvinder bliver skræmt bare ved tanken om smerte og ønsker smertestillende medicin allerede i starten af fødslen, mens andre vælger at føde helt "naturligt" med alle dertil hørende smerter og sanseindtryk og mindst mulig medicinsk påvirkning.
Brugen af epiduralblokader og anden smertelindring under fødslen er kontroversiel, selv om det fortsat bliver mere udbredt på landets sygehuse. Førstegangsfødende kvinder kan blive forvirret af debatten. Er epiduralblokader en risikofri metode til at lette fødslen, eller kan de medføre uønskede komplikationer?
Hvad er en epiduralblokade
En epiduralblokade er en lokalbedøvelse, der foretages ved at placere et kateter i den nederste del af rygsøjlen mellem de hinder, der omslutter rygmarvskanalen. Blokaden bevirker, at nerverne til underlivet bedøves. Tidligere blev også den gravides ben bedøvet af epiduralblokaden, men det er nu muligt at lægge bedøvelsen (en såkaldt "walking epidural"), så det kun er mavemusklerne og området omkring underlivet, der påvirkes. Fordelen ved denne teknik er, at den gravide fortsat har følelse i benene og derfor har større bevægelsesfrihed i udvidelsesfasen og under selve fødslen.
Fordele
En epiduralblokade tillader den gravide at være vågen og opmærksom stort set uden smerter under fødslen. Nogle mener, at de gravide på denne måde får en bedre fødselsoplevelse, fordi de ikke distraheres af de mange smerter.
Undersøgelser viser, at epiduralblokader giver en mere effektiv smertelindring end intravenøs narkose.
En anden fordel er, at hvis der opstår komplikationer, og lægelig indgriben er nødvendig, er det en hjælp, at kateteret allerede er lagt, så der let kan gives yderligere medicin.
Ulemper
Der opstår sjældent alvorlige komplikationer i forbindelse med brugen af epiduralblokader. Men der er flere forskellige mindre farlige bivirkninger, som man bør overveje.
Epiduralblokader forlænger tilsyneladende fødslen. Denne bivirkning kan imidlertid afhjælpes af lægen ved hjælp af hormonet pitocin, der fremskynder fødslen. Brugen af epiduralblokader er også sat i forbindelse med en stigning i antallet af fødsler, der ender med kejsersnit, eller hvor det bliver nødvendigt at forløse barnet med sugekop og tang.
En meget almindelig bivirkning ved brugen af epiduralblokader er lavt blodtryk, der ofte medfører kvalme, opkast og svimmelhed. Dette kan imidlertid afhjælpes ved at give den gravide drop, før epiduralblokaden foretages. I nogle tilfælde kan en epiduralblokade også medføre rygsmerter og hovedpine, samt urinvejsproblemer efter fødslen.
Før i tiden mente man, at epiduralbedøvelsen ikke havde nogen negativ virkning på barnet. Nye undersøgelser har imidlertid vist, at dele af den anvendte medicin påvirker moderkagen. Der forefindes dog ingen konkrete beviser for, at medicinen kan medføre varige skader på barnet, men yderligere forskning på området er nødvendigt, før dette kan konstateres med sikkerhed.
Udbredthed
Selv om epiduralblokaden effektivt fjerner fødselssmerter, er de danske fødesteder meget mere tilbageholdende med brugen af den end udlandet.
Nedenstående tal fra 1999 viser tydeligt, hvor lidt epiduralblokaden benyttes i Danmark i forhold til i andre europæiske lande:
En epiduralblokade er blot en af mange måder at lindre smerter på, hvoraf flere af disse metoder er uden brug af medicin. Jo mere viden du har om mulighederne for forskellige typer af smertelindring, desto bedre rustet er du til at træffe det bedste valg, når du selv skal føde.