Er du gravid eller har en baby? Læs alt om graviditet og børn her på Netbaby.dk
Brugernavn: Password: Husk login|Ny bruger?
Forside|Indkøbsguide|Gode tilbud|Din side|Forum|Brevkasse|Blog|Konkurrencer|Gratis magasiner
Før graviditet|Gravid|Fødsel|Baby|Mor|Far|Navne|Flere:
Søg:
 GRATIS!  LÆS DET NYE "GRAVIDA" GRATIS

Læs den nye udgave af GRAVIDA - et GRATIS magasin til dig med alt om den positive graviditet og fødsel. Læs det gratis her
Adoption Adoption

Hvilke krav stilles der til et par, der ønsker at adoptere et barn?
 20265 

Når man adopterer et barn, bliver det stillet som om, det var adoptivforældrenes eget barn. Det betyder blandt andet, at adoptivforældrene får forældremyndigheden over barnet, samt at barnet får arveret efter adoptivforældrene og deres familie, og adoptivforældrene får arveret efter barnet. Endvidere får barnet ret til at få sine adoptivforældres mellem- og efternavne. Alle retsforhold mellem barnet og de biologiske forældre ophører ved adoption.

Alder og aldersforskel

Man skal være mindst 25 år for at kunne adoptere. Dertil kommer, at de enkelte afgiverkontakter kan have andre aldersgrænser. F.eks. kræver de kinesiske myndigheder, at ansøgerne er mindst 30 år gamle. Aldersforskellen mellem den ældste af adoptivforældrene og barnet må højst være 40 år. Aldersforskellen gælder fra det tidspunkt, hvor ansøgningen modtages i samrådet - ikke når barnet modtages, hvilket kan være flere år senere. Hvis samrådet modtager ansøgningen, dagen inden ansøgeren fylder 41 år, kan ansøgeren umiddelbart blive godkendt til et barn i aldersgruppen 0-36 måneder.

Ved barn nummer to kan samrådet dispensere fra aldersreglen, hvis ansøgerne søger i rimelig tid efter hjemtagelsen af første barn.

Reglen for adoption af et barn i aldersgruppen 0-36 måneder kan også fraviges, hvis den ene ægtefælles alder overstiger barnets alder med mere end 40 år, mens den anden ægtefælle er noget yngre. Den ældste ansøger må da være op til 45/46 år.

Godkendelse som par

For at blive godkendt som par, skal man være gift. Man skal have boet sammen i mindst 2½ år på ansøgningstidspunktet. Hvis man er gift, kan den ene ikke adoptere alene.

Godkendelse som enlig

Også enlige har mulighed for at adoptere, men der stilles større krav. De fleste afgiverkontakter foretrækker ansøgere, der er gift. Fra en håndfuld lande kan enlige kvinder adoptere på lige vilkår med par. Forhør hos den formidlende organisation.

Almen godkendelse

Man godkendes til et (eller flere) børn indenfor en bestemt alder. Man kan ikke vælge køn og race. En almen godkendelse gælder et barn i aldersgruppen 0-36 måneder, og siger man nej til et barn, der ligger inden for ens godkendelsesramme, kan det få konsekvenser for ens godkendelse.

Et raskt adoptivbarn må ikke sammenlignes med et barn på samme alder, der er født i Danmark. Der er således altid nogle risici forbundet med at adoptere.

Udvidet godkendelse

Der er to tidspunkter i adoptions-processen, hvor man kan få en såkaldt udvidet godkendelse: Enten i forundersøgelsen eller som følge af, at man har fået et barn bragt i forslag, som ligger uden for ens godkendelse.

Får man en udvidet godkendelse i forbindelse med forundersøgelsen, er det ofte enten fordi ansøgerne har en alder, hvor det ikke vil være muligt at bringe et barn i aldersgruppen 0-36 måneder i forslag, eller fordi ansøgerne ønsker at adoptere mere end ét barn.

Får man en udvidet godkendelse i forbindelse med et konkret barn, der bringes i forslag, er det oftest fordi de danske pædiatere pga. barnets helbredsoplysninger har fundet det nødvendigt at betegne det som et risikobarn, eller fordi det barn, der er blevet bragt i forslag, mod forventning har været ældre end svarende til adoptionsansøgernes godkendelse.

Barnet kan f.eks. få betegnelsen "risikobarn", fordi dets fødselsvægt har været for lav, eller fordi barnet har læbe/ganespalte, nedsat syn og hørelse eller misdannet hånd/fod. Det kan være et barn, som man frygter kan have taget skade af moderens misbrug, eller et barn der i øvrigt har været udsat for misrøgt og/eller andre meget belastende forhold.

Fælles for alle udvidede godkendelser er, at de kun gives til ansøgere, som man i adoptionssamrådet vurderer har ressourcer til at tage sig af det konkrete barn/børn.

Ansøgerne har altid lov til at afslå et risikobarn, uden at det får konsekvenser for deres godkendelse.

Ansøgernes helbred

Det kan være vanskeligt at blive godkendt, hvis man lider af en sygdom, som statistisk set giver en forhøjet risiko for at dø, inden adoptivbarnet bliver voksen. Det samme gælder for andre livsforkortende forhold, f.eks. meget stor overvægt. Hvis man er i tvivl, kan man kontakte samrådet og få en forhåndsvurdering af ens helbred.

Ansøgernes strafforhold

Normalt kan man ikke blive godkendt til adoption, hvis man er straffet for en forbrydelse, der giver anledning til tvivl om ens egnethed til at adoptere.

Antallet af børn

Der er ikke nogen øvre grænse for, hvor mange børn et ansøgerpar må adoptere. Dette beror udelukkende på en vurdering af det pågældende ansøgerpars ressourcer.

Fertilitetsbehandling i forløbet

Det er ikke tilladt at være i gang med en adoptionsansøgning samtidig med en graviditet eller fertilitetsbehandling.

Udenlandske statsborgere i Danmark

Udenlandske statsborgere med bopæl i Danmark godkendes normalt til adoption på lige fod med danske statsborgere.

Danske statsborgere i udlandet

Danske statsborgere med bopæl i udlandet kan godkendes i Danmark og adoptere gennem danske organisationer, hvis de opfylder bopælskriteriet (f.eks. udsendte af en dansk organisation med bopæl i Danmark).

Anker og klager

Man kan søge dispensation fra alle gældende regler, og det er muligt at anke enhver afgørelse undervejs. Alle ankesager vedrørende adoptionsafgørelser skal ankes til Adoptionsnævnet. Alle klager/anker vedrørende samrådet/amtets eller den formidlende organisations generelle arbejde rettes til Civilretsdirektoratet. Klager vedrørende amtets forhold i øvrigt skal rettes til Amtsborgmesteren.

Organisationer

Landsforeningen Adoption & Samfund yder rådgivning i forbindelse med adoption. Hvis man ønsker at adoptere et udenlandsk barn, skal man melde sig ind i en af de formidlende organisationer, der har tilladelse til at anvise udenlandske børn til ansøgere i Danmark:

Adoption Center
www.adoptioncenter.dk


DanAdopt
www.danadopt.dk


Landsforeningen Adoption & Samfund
www.adoption.dk


Kilde: Statens Information og Adoption Center

25-12-1999

Skriv en kommentar


Du skal være logget ind for at kunne skrive en kommentar.

Login eller opret "Din side" her

Relaterede artikler

Sofie var ved at miste mor

Overvægtige får nej til at adoptere

Kvinder må donere æg til barnløse

Nye regler for adoption på vej

Sværere for enlige at adoptere børn fra Kina

Adoptivforældre ligestilles med gravide

Find alle relaterede artikler, brevkassesvar, debatter m.m. på Netbaby:

adoption

Læs meget mere om adoption og alt hvad det indebærer:

Adoption

Dansk webshop med stort udvalg af populært legetøj, udeleg, sengetøj, rygsække, skriveartikler til børn m.m. Altid gode tilbud. Fri fragt i Danmark ved køb over 499 kroner.

 BabyKidz

Læs GRATIS magasiner: GRAVIDA om den positive graviditet, MIN BABY om småbørn fra 0-3 år og DIT BARN om de skønne unger fra 3-6 år.

 Lifemags

Læs den nyeste udgave af DIT BARN - et GRATIS magasin til dig, med alt om de skønne unger.

 Dit Barn

På Babysutten.dk hjælper vi dig med at finde en personlig gave. En gave der er en glæde at give og en glæde at modtage. Kom ind og se vores store udvalg af sutter med navn, sengetøj med navn og mange andre personlige babyting.

 Babysutten.dk


GRAVIDA - gratis magasin til dig

Få GRAVIDA helt gratis - magasinet med alt om den positive graviditet og fødsel.

MIN BABY - gratis magasin til dig

Få MIN BABY helt gratis - magasinet med alt om det bedste vi har.

DIT BARN - gratis magasin til dig

Få DIT BARN helt gratis - magasinet med alt om de skønne unger.© 1999-2021

Annoncering | Kontakt os | Om Netbaby | Generelle forbehold | Link til Netbaby | Index A-Å | Presse

Besøg også: Gravida.dk | Minbaby.dk | Ditbarn.dk | Facebook